Degustacija belih in rosé vin za začetnike

Danes sem za skupino 12 radovednih poslušalcev naredil enourno seznanitev z belimi in rosé vini, ki se je skupaj z degustacijo 5 vin raztegnila na 2 uri. Najbolj me je razveselilo, kako je vse prisotne tematika resnično zanimala. Mislim, da sem dosegel svoj cilj, da bo teh 12 ljudi od danes naprej bolj pozorno poskušalo vina, da bodo razmišljali, kaj imajo v kozarcu, kaj se je dogajalo z vinom preden je prišlo v kozarec in kaj občutijo, ko ga poskusijo.

Če bi želeli tako degustacijo tudi vi, me kontaktirajte na an.planina@gmail.com

Obdelali smo bela in rosé vina. Od belih seveda Chardonnay, Sauvignon in Rizling, na kratko še Sivi pinot.

Preden smo se lotili 5 vin, je bilo potrebno razložiti WSET postopek okušanja in ocenjevanja vin (=> več o WSET metodi) in pa osnove o kozarcih, temperaturi, staranju, regijah itd. Zelo zanimivo je odkrivanje arom belih vin, kjer smo si pomagali s paketom ampul z aromami:

arome belih vin

Na degustaciji pa smo poizkusili in se pogovorili o naslednjih petih vinih:

  1. Rosé, Provansa, Francija
  2. Penina Rosé brut, Slovenija
  3. Sauvignon, Čile
  4. Chardonnay, Argentina
  5. Rizling, Alzacija, Francija

5 vin

Največ navdušenja je požel Slapšak Rosé Brut, ki sem ga že opisal v enem od preteklih člankov, in je res dobro narejena penina, ki s svojo harmonijo in penastim občutkom v ustih navduši večino ljudi (=> Penina Slapšak Brut Rosé).

Za naslednje srečanje so si poslušalci želeli več slišati o slovenskih regijah. Kljub moji sugestiji o regijah Burgundija in Bordeaux, smo se dogovorili za fokus na slovensko Primorsko regijo. Saj veste, Brda, Vipava, Kras in Slovenska Istra. Se že veselim!

Če bi želeli tako degustacijo z začetnim spoznavanjem z vini tudi vi, se mi kar javite: an.planina@gmail.com. Pridem lahko k vam v podjetje ali na dom. Idealna je skupina med 6 in 12 ljudi, ceno pa bomo postavili glede na vina, ki bi jih želeli poizkusiti. Taka srečanja so idealna priložnost, da poizkusite in se seznanite z dražjimi vini. S takimi, ki jih samo zase ne bi kupili, v večji skupini pa se strošek razdeli, ob strokovnem vodenju pa tudi precej bolje doživimo taka velika in draga vina. Zanimiva kombinacija za vzporedno okušanje sta na primer Jakončičeva rdeča Carolina in pa eden večji bordojcev z desnega brega, Pomerol ali St. Emillion.

Vabljeni na naslednjo degustacijo!

2 komentarja Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s