Gruzija, gruzijska vina, Saperavi in Rkatsiteli


Septembra 2022 je Belvin v gruzijski restavraciji Zlato runo organiziral spoznavanje gruzijskih in armenskih vin in moram reči, da so se moji predsodki razblinili in zdaj precej drugače gledam na gruzijska vina.

Pred tem dogodkom sem imel predstavo, da so vsa gruzijska vina macerirana in da nimajo prav veliko svežine. Na pokušini pa sem spoznal sveža in kvalitetna gruzijska in armenska vina.

Pokušina je bil organizirana v restavraciji Zlato runo v bližini Ljubljane, ki jo vodi gruzijska družina Nozadze. Oče Tamazi Nozadze se je včasih ukvarjal z lesarstvom, sinova pa študirata v Ljubljani in sta prava domačina. Posebej Ilia Nozadze, ki je bil letos (2022) tretji sommelier Slovenije. Poleg poznavanja vina in simpatičnosti ima Ilia še izredno široko splošno znanje in ga je užitek poslušati. O restavraciji Zlato runo in o očetu Tamaziju Nozadze si lahko preberete v ločenem članku.

Robert Gorjak nam je z Iliem pripravil krasen pregled gruzijskih in armenskih vin. Za začetek bo dovolj, če si zapomnite dve njihovi glavni sorti vina: Rkatsiteli (belo) in Saperavi (rdeče).

Rkatsiteli (belo gruzijsko vino)

Rkatsiteli je ena od najstarejših sort vina, ki je bil najpogostejša sorta v Sovjetski zvezi in so iz njega izdelovali vse sorte vina, od svežih namiznih do desertnih vin. Grozdje Rkatsiteli ima naravno visoke kisline, zato ga vinogradniki poskušajo obirati čim kasneje, da bi nivo sladkorja uravnovesili z njegovo visoko kislino. V Gruziji so v zadnjih letih z dvigom kvalitete pri pridelavi vin močno povečali tudi kvaliteto Rkatstiteli vin.

Saperavi (rdeče gruzijsko vino)

Beseda Saperavi po gruzijsko pomeni “obarvan”, grozdi imajo tanko kožico, meso pa ni belo, temveč rdeče obarvano (teinturier). Zato je kljub tahnko kožici vino Saperavo precej obarvano in je primerno za daljše staranje. Saperavi vina so najbolj pomemben izelek gruzijski vinske industrije.

Več o tem dogodku: https://www.belvin.si/novice/194–srecanje-belvina—vecer-z-vini-gruzije-in-armenije

Advertisement

One thought on “Gruzija, gruzijska vina, Saperavi in Rkatsiteli

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s