Mehučki na Krasu 2018, Trst


Izredna priložnost pokušine več kot 50 penečih vin na enem mestu.

V soboto, 5. maja 2018, je bila v Trstu redna letna predstavitev in pokušina penečih vin z imenom Mehurčki na Krasu oz. Le Bollicine sul Carso. Dogodek je na izredno priročni lokaciji pomorskega terminala, tik ob obalnem parkirišču in ob glavnem trgu Piazza Unita. Novo ime dogodka, ki so ga letos uporabili prvič, je “Mehurčki ob Tržaškem zalivu“.

Ne bom vas utrujal s spiski in opisi vin, rad pa bi vam predstavil svoje štiri glavne vtise z dogodka.IMAG0046.jpg

Penine Istenič, Bizeljsko

Od vseh 50 nastopajočih mi je bil v največji užitek pogovor in pokušina Isteničevih penin, še posebej ker je imel Miha Istenič s sabo tudi eno steklenico svoje osebne testne penine, ki je narejena s postopkom za izdelavo oranžnih vin. Na pogled sicer čisto normalna bela penina, na okusu pa je tipično oranžno vino. Presenečenje, ki morda celo pride na tržišče! Sicer pa je njihova najboljša penina Prestige Extra Brut, izredno prijeten in dodelan je tudi Gourmet Rosé Brut.

Peneča Glera, Sancin, Dolina/San Dorligo della Valle

Naslednje vino, ki me je resnično zanimalo, je bila peneča Glera vinarne Sancin iz slovenskega zaledja Trsta, konkretno iz Doline oz. San Dorligo della Valle. Narejena je po tankovski oz. Martinotti metodi. Gre za isto grozdje in za isto metodo, po kateri izdelujejo tudi slavni Prosecco, vendar je Sancinova peneča Glera bolj izrazita od tipičnih Proseccov in ima precej karakteristik grozdja, kar pri penečih vinih ni najbolj pogosto, je pa to moda zadnjih let. Nekateri imajo to radi. Glera je v Dolini prisotna že zelo dolgo časa in je njihova tradicionalna trta, Sancini letno izdelajo 50.000 steklenic vina, večina je mirne Glere.

Cattunar, Brtonigla, Istra

Istra ni prav znana po penečih vinih, jo pa dobro poznamo po Malvazijah. Cattunar iz Nove vasi pri Brtonigli je iz Malvazije naredil penino in to mu je kar dobro uspelo. Njihov Senator sicer nima najbolj modernega imena, je pa izredno dobro ohranil karakter Malvazije in ga zapakiral v zelo dobro peneče vino. Pridelujejo ga seveda po tankovski metodi in jim želim, da bi se še bolj usmerili v svoja peneča vina. Dobrih mirnih Malvazij je zadnja leta v Istri kar veliko, peneča Malvazija pa je nekaj posebnega. Glede na kvaliteto Cattunar Senatorja jim napovedujem uspeh.

Perlage Canah Prosecco Superiore DOCG, Conegliano Valdobbiadene (vegansko vino)

Vinarna Perlage svoj obstoj gradi na bioloških in veganskih vinih, glede česar sem bil na začetku malo skeptičen. Poznam namreč kar nekaj vinarjev, ki se precej ukvarjajo z eko, bio in sonaravnimi postopki, v kozarcu pa nikakor ne uspejo dostaviti dobrega izdelka. V Perlage Canah Brut Proseccu pa se biodinamična filozofija izkaže v izredno dobrem svežem in čistem vinu, na katerega so lahko iskreno ponosni. Vino nima sicer tako želenih arom belih breskev in jabolk, ima pa čvrstost in zelo prijetno harmonijo. Pojasnili so mi tudi, zakaj je vino lahko vegansko. Nikjer v postopku od vinograda do steklenice namreč ne uporabljajo ničesar živalskega porekla, niti gnoja v vinogradu ne uporabijo. Vse je samo rastlinskega izvora. Zdaj mi je jasno, kaj je to vegansko vino. 🙂

Zaključek

Za nekaj predstavljenih penečih vin pa velja, da jih bodo morali avtorji še precej dodelati in upam, da so na dogodkih, kot so Mehurčki na Krasu, dojeli, kam morajo priti s svojimi vini. Penečih vin se namreč ne da delati “tako za zraven”, dobra peneča vina zahtevajo popolen fokus vinarja, tako v kleti kot pri prodaji in marketingu.

Še moj nasvet za vse, ki boste šli na naslednji dogodek leta 2019: pridite takoj na začetku, ko so vinarji še sveži, vina so hladna, ko še ni gneče in se lahko v miru pogovorite z vinarji.

IMAG0044.jpg

Na dogodku Le bollicine sul Carso 2018 se je predstavilo rekordno število 36 vinarjev:

– BAJTA Fattoria carsica Kraška domačija
– Vina Bordon – Bordon Wines
– Valentino Butussi
– Castello Di Spessa Golf & Wine Resort
– Čarga 1767
– Castelvecchio Azienda Agricola
– Vina Cattunar
– Vina Colja
– DORIGO
– Enoteca Adriatica
– Enoteca Solum
– Frangeževa penina
– Guerra Albano wines
– Penina Istenič
– Keltis Vinarstvo
– Luca Fedele Wine
– Daniele Odoni
– Perlage Winery
– Riva Granda Prosecco Superiore DOCG
– Rino Prelac
– Piè di Mont
– Rebula
– SANCIN – Evo Oil – Wine
– Azienda Agricola Roberto Scubla
– Tenimenti Civa
– Tenuta Baroni del Mestri
– Tenuta Barzan
– Tenuta Tomasella
– Prosecco Vigna Belvedere
– Vigneti Conte
– Vinakras Sezana
– Vino Gordia
– Vineria Grudina
– Oltrenero Zonin
– Bunker Wine
– Food & Drinks (Pastificio Barone)

 

 

Advertisement

One thought on “Mehučki na Krasu 2018, Trst

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s