Sivi pinot


Sivi pinot je po svetu poznan po štirih (!) imenih: Italijani mu pravijo Pinot Grigio, Francozi Pinot Gris, Nemci pa Grauburgunder ali Ruländer. Pri vseh gre za isto trto, končni rezultat pa je zaradi različnega podnebja precej drugačen. Italijansko-slovenski Pinot Grigio  je precej neizrazito in nevtralno vino lahkega telesa, francosko-nemški alzaški Pinot Gris pa je aromatično in cvetlično vino polnega telesa. Sivi pinot pridelujejo tudi v novem svetu, predvsem v Oregonu in na Novi Zelandiji. Glede na regije, kjer ga pridelujejo, je jasno, da ima sivi pinot raje hladnejše podnebje.

Barva vina sivi pinot je res precej bleda, zato ima tudi tako ime. Grozdje trte sivi pinot pa je ob trgatvi lahko kar rdeče, kot vidite na fotografiji. Trta sivega pinota je skoraj enaka modremu pinotu, saj je sivi mutiral iz modrega. Šele barva dozorelega grozdja vam bo razkrila, ali gre za sivi ali za modri pinot.

Pridelano vino sivi pinot je navadno blede barve, pogosto s sivkastimi odtenki, lahko pa je tudi bakrene ali celo rosé barve. Iz njega pogosto pridelujejo tudi vina z daljšo maceracijo oz. oranžno vino. Sivi pinot je skoraj vedno suho vino.

Sivi pinot se bo lepo podal k lažji hrani, blagim sirom, solatam in nežnim ribam. Še posebej je primeren za jedi, ki vsebujejo sadni element, na primer limonin ali pomarančni okus. Poskusite lahko tale recept Petra Bajnocija: https://peterbajnoci.com/2020/05/23/testenine-s-sparglji-in-kozicami/ 

Poskusite dva siva pinota iz italijanske strani Brd: Jermann in Livio Felluga.

Advertisement

One thought on “Sivi pinot

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s