Katero vino naj kupim za darilo? – 6 nasvetov

Vino je odlično darilo, bodisi kot osebno darilo za rojstni dan, bodisi kot darilo ob prihodu na obisk, večerjo ali zabavo. Vendar pa je izbiranje vina za darilo lahko zahtevna in stresna naloga, še posebej, če se na vina ne spoznate. Če boste sledili nekaj enostavnim pravilom, bo izbiranje vina mnogo bolj enostavno. Vedno pa bo pomagalo, če boste imeli v mislih prejemnika darila in priložnost, ob kateri dajete darilo.

1

Izberite dražje vino. Zdelo se vam bo mamljivo kupiti cenejše vino, še posebej, če vin ne poznate dobro. Vendar pazite! Ceneno vino bo pustilo cenen vtis. To seveda ne pomeni, da morate za dobro vino plačati celo premoženje. Lahko pa se držite pravila, da naj stane vino za darilo okoli 10 EUR. Če gre za bolj pomembno priložnost, posezite po vinih med 15 in 20 EUR, nikoli pa ne kupujte vin pod 5 EUR, ki jih ne poznate.

  • Bodite pozorni na osebo, ki ji kupujete darilo. Svojemu šefu ali komu, na kogar želite pustiti dober vtis, ne kupujte cenenih vin.
  • Če se prejemnik darila spozna na vina, bo cenejša steklenica vina pokazala, da ne cenite njegovega znanja in veselja.
  • Cena steklenice naj bo odvisna tudi od vrste vina, ki ga želite kupiti. Pinot Noir s ceno pod 10 EUR ne bo kaj prida in morate pri tej vrsti vina seči tudi nad 20 EUR. Cabernet Sauvignon na drugi strani pa je lahko čisto dober tudi za 5 EUR.

2

Bodite pozorni na letni čas. Če ne veste, kakšno vrsto vina izbrati, pomislite na letni čas. Poleti so bolj primerna lažja bela ali rosé vina, primeren bo tudi rdeči Pinot Noir. Jesen in zima sta idealna za klasična rdeča vina ali starana bela vina. December je idealen čas za peneča vina ali za šampanjec.

3Prosite za pomoč. Če se sami ne spoznate na vina, pojdite v specializirano vinsko trgovino in za nasvet vprašajte prodajalca. Vin je na policah namreč vedno več in je zato vedno težje izbrati najbolj primerno steklenico. Prodajalci so vedno bolj izobraženi, hodijo na tečaje in vedno bolje poznajo vina. Prodajalcu boste zelo pomagali, če boste znali povedati kaj več o okusih in karakterju osebe, ki jih kupujete darilo. Ali ima morda rad bolj sladka vina, ali je prefinjena oseba, rad kuha, ali je morda divji.  🙂 Prodajalcu boste zelo pomagali, če boste znali jasno povedali, koliko denarja ste pripravljena porabiti za darilo.  

4Izberite kaj posebnega. Nič ne bo narobe, če za darilo kupite kakšno posebno vino, saj boste tako pustili večji vtis. V tem primeru bo zelo dobro, če se malo bolje spoznate na vina ali če znate povedati, zakaj je podarjeno vino nekaj posebnega. Dodatna zgodba ob darilu je veliko vredna! Pozanimajte se.

5Spoznajte okus obdarjenca. Ko kupujte vino za darilo, je zelo koristno, če vsaj malo poznate okus obdarjenca. Tako mu boste lahko kupili bolj osebno darilo. Bodite pozorni na vina, ki jih je oseba pila v preteklosti, vprašajše o njegovih okusih in željah in nato izberite kaj podobnega. Sladka ali suha vina? Bela, rosé ali rdeča, morda celo oranžna vina? Mirna ali peneča? Lahka ali težja? Lokalna, francoska, italijanska, španska, ameriška?

  • Upoštevate lahko tudi splošne preference osebe. Če je bolj sladkosned, mu bodo všeč sladka vina. Če ima rad meso, mu bo gotovo všeč Cabernet. Bolj preifnjenim okusom je pogosto všeč Pinot Noir, tudi Rizling.
  • Če okusa osebe ne poznate dovolj dobro, vprašajte njegove znance ali se posvetujte v trgovini.

6Izberite lepo steklenico. Seveda ne boste izbrali vina samo zaradi njegove nalepke, vendar pa izgled steklenice lahko prevlada, če ne morete izbrati med dvemi podobnimi vini. Lepo oblikovana nalepka bo pustila močnejši vtis kot klasična dolgočasna in pusta steklenica. Bolj dodelan izgled vina vedno pusti tudi obučtek, da je vino v skelnici boljše. Pazite, da izbrana steklenica ne bo umazana in da nalepka ne bo strgana ali zmečkana!

Pa še en bonus nasvet: Ne podarjajte stojal za steklenice, odpiračev, kičastih kozarcev ali podobnega. Ena steklenica vina v enostavni darilni vrečki bo čisto dovolj!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s