Špacapanova hiša, Komen na Krasu = “gastrozaklad”


Špacapanova hiša v Komnu na Krasu je član organizacije JRE in prejemnik njihovega priznanja. Te restavracije prej nisem poznal in mi je neverjetno, da ni bolj poznana, saj gre za vrhunsko restavracijo, kjer je vsaka jed umetnina. Neverjetno, česa je sposoben chef Ago Špacapan. Čestitke!

Degustacijski menu: 70-80 €/osebo, odvisno od števila jedi. Računajte, da postrežba traja med 2,5 in 3 urami! Rezervacije so obvezne. Telefon +386 30 226 390, email info@spacapan.si, lokacija: https://goo.gl/maps/4gG3zXU2L3EhXt1K9, dobro uro vožnje iz Ljubljane.

Za začetek objavljam samo spisek in fotografije nekaj od jedi, ki smo jih danes (april 2022) poskusili v Špacapanovi hiši v Komnu.

Napihnjenec, pašteta iz divjih špargljev vs beluši

Makron in kopunova pašteta

Aspik in natrgana svinjina

Neverjetno dobre in rahle tople testene krogle:

Palačinkina krogla, jadranski škamp, Zidaričev jogurt in drobnjak

Beluš, emulzija belušev in lešnikova majoneza

Moj favorit: tanko narezan in mehak goveji jezik v fermentirani paradižnikovi vodi:

Goveji jezik, spomladanski poganjki, fermentirana paradižnikova voda in olje bazilike

Tople predjedi:

Confit rdeče postrvi, beurre blanc omaka, hrustki belušev in mlade špinače ter postrvin kaviar

Za glavno jed smo imeli jagenčka ali pa goveji hrbet, ki sta se v primerjavi z drugimi jedmi čisto skrila. Da ne bo pomote: bila sta odlična, vendar so bile druge jedi zvezde dneva.

Za prvo sladico je chef napovedal “štruklje” in smo se vsi zgrozili, ko smo pomislili na klasične slovenske štruklje. Ne bi se mogli bolj zmotiti! V globokem krožniku smo dobili tri manjhne košče kot pena rahlega štrukelca, ki so plavali v mlačni roza sladkasti tekočini, narejeni iz rabarbare. Strukture in okusi so se izvrstno povezali in pokazali, kaj vse se da narediti iz ideje štrukljev.

Štrukeljci z Zidaričevo skuto in timijanom, omaka iz rabarbare, masovnik, kaviar iz kave in popečeni
mandljevi lističi

Crème brûlée z divjimi šparglji vs oreh
Čokoladne kroglice v obliki oliv na oljčnem drevesu za res zadnjo jed dneva

Za konec kratek komentar o vinih, ki so nam jih ponudili: razumem, da je ideja Špacapanove hiše zasnovana na lokalno pridelanih sestavinah, vendar bi lahko pri vinih bolj pogumno pogledali čez meje Krasa. Že nekaj 10 kilometrov stran je Vipavska dolina z izvrstnimi vini, ki bi se odlično podala k umetninam Age Špacapana. Macerirana vina s Krasa so res lokalno pridelana, vendar ne ustrezajo vsaki hrani in vsakemu pivcu. Prav predstavljal sem si, kako bi se danes k zgoraj opisani hrani prilegel kak burgundec, morda kar beli Chablis.

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s