foto: Andrej Planina

Kako izbrati belo vino?


Ali izbirate samo med rdečim in belim vinom in vedno rečete “pijem belo” ali pa “bela vina so mi bolj všeč”? Čas je, da nehate biti tako dolgočasni in da se poglobite v bela vina!

Bela vina so lahko zelo zanimiva, med sabo se lahko precej razlikujejo. Glede na to, da so v naših restavracijah in trgovinah na voljo predvsem slovenska vina, si bomo tule pogledali samo najbolj tipična slovenska bela vina in sicer samo suha bela vina.

Chardonnay

Polno vino, maslena struktura, naročite ga k močnejši kremasti hrani. Več tule.

✅ Chardonnay je primeren za kremasto hrano, perutnino in svinjino, mastne ribe in rake, tudi za k močnejšemu mesu. Servirajtega ga malenkost toplejšega, okrog 10 °C.

❌ Chardonnay ni primeren za pekočo hrano, za hrano z več kisline, kot so na primer paradižniki, olive in hrano s kisom.

Malvazija

Tipično vino primorskih krajev, Istre, sveže, mineralno vino. Naročite ga k lažji hrani, še posebno ko boste blizu morja. Več tule.

✅ Malvazija je primerna za sveže lahke jedi, ribje jedi, testenine, rižote, solate.  Postrezite jo zelo hladno, pod 10°C, ker se v toplih dnevih hitro ogreje.

❌ Malvazija ni primerna za težje, mastne jedi z močnimi okusi.

Sivi pinot

Slovenski in italijanski sivi pinot (Pinot Grigio) je nežno vino, pogosto neizrazito. Naročite ga k lažji hrani, ko boste želeli neizrazito vino. Servirajte ga zelo hladnega. Več tule.

✅ Sivi pinot je primeren spremljevalec za k predjedem, ribji hrani, ocvrtim ribam, sušiju, perutnini.

❌ Sivi pinot ni primeren za močne mastne jedi.

Rebula

Rebula je čvrsto vino, ponos Bricev, lahko ima izredne globine in kompleksnost. Zelo univerzalno in ga lahko naročite k večini hrane. Več tule.

✅ Rebulo lahko naročite k večini hrane, testenine, perutnina, ribe.

❌ Rebula ni primerna za močne mastne jedi.

Šipon

Šipon je znan tudi pod imenom Furmint, gre za nežno, bogato vino, Puklavčev Seven numbers Furmint je izreden. Naročite k sušiju, kjer bo primeren tudi rizling.

✅ Šipon je zelo primeren za jedi z več kisline in z več zelišči, tudi za suši.

❌ Šipon ni primeren za močnejše jedi.

 

 

2 thoughts on “Kako izbrati belo vino?

    1. Za ena bolj suhih belih vin, ki so dosegljiva tudi nam, veljajo vina sauvignon in zeleni veltlinec (Grüner Veltliner). Vsa delujejo zalo sveže z veliko nežnimi kislinami.

      Suhost vina sicer določi vinar s trenutkom trgatve in tekom kletarjenja. Zelo suha vina (z zelo malo sladkorja) bodo dajala šibak vtis, saj sladkorji v vinu pomembno vplivajo na naše doživljanje vina. Sladkorji in kisline morajo biti v sozvočju in se morajo dopolnjevati, podpirati eden drugega.

      Všeč mi je

Komentiraj