Kako dolgo lahko hranim odprto steklenico vina?


Vprašanje iz naslova je eno bolj pogostih vprašanj, ki si jih zastavljajo ljubitelji vin. Kako dolgo torej lahko hranim odprto steklenico vino, ne da bi se vino v njej bistveno spremenilo?

Za začetek povejmo, da se vsaka organska stvar v prisotnosti kisika spreminja in oksidira. Spreminjanje je pri višjih temperaturah hitrejše, pri nizkih pa počasnejše. Torej: odprto steklenico vina hranite v hladilniku, saj se na hladnem spreminja počasneje od vina pri sobni temperaturi.

Spreminjanje vina bo hitrejše, če bo vino izpostavljeno zraku. Torej: steklenico hranite zaprto, najbolje s plutovinastim zamaškom, lahko kar z originalnim.

Moja dva glavna nasveta za daljše hranjenje vina sta torej:

  1. Steklenico vina hranite v hladilniku
  2. Steklenico zaprite s plutovinastim zamaškom

Kako dolgo lahko hranim vino, preden se bistveno spremeni?

Vino se spreminja postopoma in se ne bo pokvarilo kar naenkrat. Zato je težko reči, da je vino danes še dobro, jutri pa bo pokvarjeno. Vseeno lahko veljajo naslednja priporočila za hranjenje steklenice vina, ko smo jo enkrat odprli:

  1. peneče vino: 1-3 dni
  2. rdeče vino: 3-5 dni (pred postrežbo ga dovolj zgodaj vzemite iz hladilnika, da se segreje na primerno temperturo)
  3. belo vino: 5-7 dni

POZOR: Bogatejša rdeča vina z več tanini so po enem dnevu na zraku lahko celo boljša, kot so bila takoj po odpiranju steklenice!

Vakumski zamaški za vino

Za podaljšanje trajanja vina si lahko kupite tudi posebne zamaške ali naprave, ki iz odprte steklenice vina izčrpajo zrak in je vino manj izpostavljeno kisiku. Na voljo sta vam dva koncepta:

Prva možnost so vakumski zamaški z vgrajeno črpalko, ki ostanejo na steklenici, kot je to vidno na desni steklenici Sauternesa v mojem hladilniku na sliki na vrhu strani in na spodnji sliki.

vakumski zamašek za vino

Druga možnost pa so posebni zamaški in večja ročna črpalka, s katero iz steklenice skozi gumijast zamašek iz steklenice izčrpate zrak: https://vacuvin.com/products/#store

Vacuvin

Pokvarjeno vino

Ko oksidacija bistveno spremeni vino, temu lahko rečemo pokvarjeno vino, kar pa ne pomeni, da je to vino neužitno ali da nam škodi. Pokvarjeno oz. oksidirano vino je še vedno čisto zdravo, le da bodo njegovi okousi neprijetni. Iz vina namreč nastane “vinski kis”.

 

Advertisement

2 thoughts on “Kako dolgo lahko hranim odprto steklenico vina?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s