Legenda Steven Spurrier v Ljubljani


Steven Spurrier (5 October 1941 – 9 March 2021) was a Britishwine expert and merchant who was described as a champion of French wine. Spurrier organised the Paris Wine Tasting of 1976, which unexpectedly elevated the status of California wine and promoted the expansion of wine production in the New World. He was also the founder of the Academie du Vin and Christie’s Wine Course, in addition to authoring and co-authoring several wine books. (Wikipedia)

Včeraj, 28. septembra 2018, je Robert Gorjak izvrstno organiziral in vodil nepozaben dogodek, srečanje s svetovno vinsko legendo. V Ljubljani je bil Steven Spurrier, človek, ki je leta 1976 spremenil vinski svet. Takratna slepa degustacija v Parizu je dokazala, da se ameriška vina lahko povsem enakovredno kosajo s francoskimi prvokategorniki.

 

Na včerajšnjem dogodku v Maximu je poleg slovenskih vin iz Spurrierevega izbora blestel tudi Peter Kovač s svojo kulinarično ekipo iz Maxima. Jedi so se neverjetno lepo povezovali z vini, kar si lahko predstavljate, če pogledate vinsko karto na levi in spisek jedi na desni.

Vina:

  1. Bjana Rosé 2017, Bjana
  2. Sivi pinot 2017, Gašper
  3. Renski rizling Aldebaran 2017, Vina Kupljen
  4. Rebula Opoka Medana Jama Cru 2016, Marjan Simčič
  5. Šipon 7 numbers 2015, Puklavec Family Wines
  6. Carolina rdeča 2015, Jakončič
  7. Modra frankinja Mačkovci 2013, Marof
  8. Šipon sušeno vino 2012, Dveri-Pax

mde

Nepozabna so bile predsvem hladna predjed (jadranski škamp v kumarični juhi), Šipon 7 numers z ribo (romb ob gobji peni) in Carolina rdeča s srninim hrbtom (z lešniki in višnjami). Čestitke Petru Kovaču smo potrdili vsi udeleženci dogodka z iskrenim aplavzom. Bravo!

Mene osebno je Steven Spurrier navdušil z opisi vin, ki se sploh niso dotikali tehničnih lastnosti vin, temveč je vina opisal s svojimi osebni občutenji ob njihovem okušanju in s primerjanjm z drugimi svojimi doživetji. Ima res veliko izkušenj in pozna ogromno vin. Izjemno mu je pariral tudi Robert Gorjak, pravi amabasador vin po Sloveniji in slovenskih vin v tujini. Čestitke tudi g. Gorjaku!

Če bi tudi vi radi poskusili katera od vin s Spurrierjevega spiska, se mi javite! Pripravim lahko degustacijo za vaše podjetje ali vaše prijatelje. Trenutno imam pripravljena dva tipa degustacija, dodamo pa lahko še kaj po vaši želji:

Degustacija belih in rosé vin za začetnike

Degustacija vin in spoznavanje primorske vinske regije

 

Advertisement

One thought on “Legenda Steven Spurrier v Ljubljani

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s