Vino in voda “Ali je v vinu kaj vode?”


Pravi vinopivci se bodo zgražali, če boste v istem stavku uporabili besedi VINO in VODA. Pa vendar imata vino in voda ogromno skupnega.

Dodajanje vode v vino

Če bi na steklenici vina pisale njegove sestavine, bi bila na prvem mestu napisana voda, saj zavzema daleč največji delež sestavin. Seveda vode tekom pridelave vina ne dodajajo v vino, temveč pride iz grozdov. Ali je to res?

Če je v vinu 14% alkohola, je v njem okoli 86% vode. Drugih sestavin poleg vode in alkohola je v vinu količinsko zanemarljivo malo.

Tradicija pridelave vina v starem svetu, še posebej v Franciji, prepoveduje dodajanje vode v vino in zato za evropska vina lahko z veliko gotovostjo trdimo, da nimajo dodane vode. Tako zahtevajo tudi EU predpisi glede pridelave vina. Sicer pa bi inšpektorji zelo težko preverjali, ali je vinar dodajal kaj vode ali ne.

V Kaliforniji, ki je vedno bolj vroča, nastajajo močnejša vina z več alkohola, kar ni po okusu modernih kupcev. Tamkajšnji vinarji iščejo čim več okusov, zato grozde puščajo na trtah čim dlje, zato narašča nivo sladkorjev, kar pomeni tudi večji nivo alkohola v vinu. Tam je dodajanje vode v vino dovoljeno, vendar temu rečejo “tehnološka voda” in jo opravičujejo kot vodo, ki je bila v postopek pridelave vina dodana iz tehnoloških razlogov. Tanke za vino spirajo in malo vode pač ostane v tanku, z dodano vodo olajšajo premikanje grozdov in mošta po ceveh in podobno. Nihče pa ne kontrolira, koliko te vode je bilo dodane. Morda vinarji iz vročih krajev kar obilno spirajo sode z vodo?

Špricer ali bevanda

Druga točka, ko voda pride v vino, je tik pred pitjem. Tradicija dodajanja vode v kozarec z vinom je prisotna že dalj časa. Že stari Rimljani so v svoje vino dodajali vodo, da jih je bolje odžejalo oziroma da so lahko v vročih dnevih spili več tekočine. Drug razlog za dodajanje vode v vino je tudi v tem, da je bilo vino starih Rimljanov slabega okusa in so z vodo ta slab okus nekako ublažili.

Za mešanje vode in vina so primerna vsa vina, vendar je vrhunskih vin škoda za to, ker izgubijo svojo kakovost. Sploh pa tega ne delamo v restavracijah ali lokalih.

Z dodajanjem navadne vode v vino dobimo bevando ali gemišt, če pa vinu dodamo gazirano vodo, pijači rečemo špricer ali brizganec.

Spomnim se pokojnega oštirja g. Mazija starejšega iz gostilne Pekel v Borovnici, ko je na prošnjo gostov, naj prinese tudi nekaj vode, mirno odgovoril “da to ni potrebno, ker je vodo že on dodal v vino”.

 

 

Špricer jeruzalemčan
Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s