Zlato Runo, gruzijska restavracija


10 kilometrov iz Ljubljane v smer Horjula je restavracija, ki jo morate obiskati. Gre za gruzijsko restavracijo Zlato runo, ki jo vodi družina Nozadze. Oče in dva sinova so naredili res prijeten ambient s hrano, ki je zanimiva in okusna. Po obisku Zlatega runa boste imeli občutek, da ste bili res v Gruziji!

Restavracija sicer obratuje samo po predhodnem naročilu in jih morate poklicati, da se dogovorite za svoj obisk. Naj vas to ne prestraši, družina Nozadze se vam bo v vsakem primeru posvetila in vam prikazala domače gruzijsko gostoljubje. Tudi pri izbiri hrane se jim je najbolje prepustiti – dobro bodo poskrbeli za vas. Kako do tja?

Gruzijska kuhinja pozna kar nekaj posebnih jedi, jaz sem si najbolj zapomnil khachapuri (pita s sirom) in khinkali (polnjeni testeni cmočki), vse jedi pa so bogate z začimbami. Sicer pa gruzijska kuhinja ne ločuje med predjedmi in glavnimi jedmi, na mizi je vedno več jedi hkrati, da si gost lahko postreže po svoji želji.

Ne pozabite niti na vina iz Gruzije, kjer so prvi začeli izdelovati vino že 6.000 let pr.n.š. Slavni gruzijski vini sta Saperavi (rdeče) in Rkatsiteli (belo). Sin Ilia Nozadze je pred kratkim uredil izjemno vinsko klet, kamor zelo rad popelje svoje goste in jim predstavi kvalitete gruzijskih in armenskih vin. Konec koncev je Ilia na tekmovanju sommeliejev leta 2022 zasedel tretje mesto. Čestitke! Če boste imeli srečo ali če se tako dogovorite, vas bo na obisku sprejel Ilia in uživali boste lahko ob njegovem prijetnem in izredno dobrem poznavanju vin, Kavkaza in kulinarike.

V restavraciji Zlato runo občasno prirejajo tudi vódene degustacije gruzijskih in armenskih vin. Reportažo z enega takega dogodka, ki ga je organiziral Belvin leta 2022, si lahko preberete tule.

Vabljeni v Zlato runo!

Nekaj tipičnih gruzijskih jedi
Levo zadaj Khinkali, spredaj desno ražnjič
Slavna gruzijska vina, Rkatsiteli in Saperavi
krožnik hladnih cmočkov
Miza, pripravljena za goste
Advertisement

One thought on “Zlato Runo, gruzijska restavracija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s