Sulfiti v vinu – ali so škodljivi ali ne?


Zadnjih nekaj let se na steklenicah vina po celi Evropi pojavlja napis “Vsebuje sulfite“.

Gotovo ste se vi ali pa kdo v vaši družbi vprašal nekaj takega:

  1. Ali so sulfiti škodljivi?
  2. Pa zakaj sploh dodajajo te sulfite v vino?
  3. Ali včasih ni bilo sulfitov v vinu?
  4. Mene po žveplanem vinu boli glava!

Pa dajmo po vrsti odgovoriti na ta vprašanja. Vinski blefsikon…

Za začetek pojasnimo, da so sulfiti skupno ime za spojine, ki vsebujejo žveplo. V vinarstvu je od sulfitov najbolj pogost žveplov dioksid oz. SO2.

Ali so sulfiti škodljivi?

Kot mnogo drugih stvari so tudi sulfiti škodljivi. Vendar samo v prevelikih količinah! Enako kot alkohol. V Sloveniji in v EU je točno določeno, koliko sulfitov (SO2) je lahko prisotnih v vinu, podobna pravila veljajo tudi drugje po svetu. Sama prisotnost sulfitov NI ŠKODLJIVA, škoda lahko nastopi, če bomo popili preveč vina, vendar vam zagotavljam, da bo veliko več škode zaradi preveč alkohola, kot pa zaradi preveč sulfitov.

Sulfiti pa so tudi alergen, nekateri ljudje so na njih alergični in se lahko pri njih pojavi alergična reakcija in sicer astmatičnega tipa (bolezen ima ime sulfituria). In to je glavni razlog, zakaj mora na steklenici pisati, da vino vsebuje sulfite. Če smo zelo natančni je glavni razlog Evropska uredba 1169/2011. Enako kot mora na paketu arašidov pisati, da vsebujejo arašide.

Pa zakaj sploh dodajajo te sulfite v vino?

Sulfiti v vinu nastanejo že v naravnem postopku nastanka vina in sicer ga tvorijo kvasovke tekom vretja grozdnega soka. Vinarji pa sulfite še dodajajo v različnih fazah vinifikacije. Zakaj? Sulfiti zavirajo razvoj mikroorganizmov, kot so kvasovke in bakterije. Sulfiti preprečijo nastanek motnosti v vinu, nezaželeno vretje, rast kvasovk in drugih bakterij. Sulfiti se dodajajo, da preprečijo kvarjenje in kisanje vina. Sulfiti so namreč konzervansi. Žveplov dioksid SO2 deluje tudi kot odličen antioksidant in s tem prepreči oksidacijo vina, ki bi pripeljala do spreminjanja barve in okusa vina. Tega pa ne želimo, ne?

Bodimo pošteni in povejmo še tole: Žveplov dioksid lahko v vinu povzroči tudi nezaželene negativne senzorične lastnosti in nevtralizira aromo. Preveč sulfitov povzroči neprijeten okus in aromo, vino pa lahko postane motno. Žveplanje grozdja ima velik vpliv na barvo rosé vin, žveplanje pa tudi izboljša okus vina, še posebej v primeru gnilega grozdja.

Zaradi vsega tega je predpisano, koliko največ sulfitov sme biti v vinih, da ne bi vinarji s pomočjo sulfitov preveč zakrivali napake v procesu nastanka vina.

Preberite tudi o taninih: Kaj so to tanini v vinu?

Ali včasih ni bilo sulfitov v vinu?

Seveda so bili, sulfiti so že zelo dolgo v vinih. Začetek uporabe sulfitov je povezan s tem, da je vino lahko potovalo tudi na daljše razdalje in da ni bilo potrebno vsega spiti že kmalu po trgatvi. Vendar včasih ni bilo predpisov in so vinarji pogosto delali po občutku in je bilo žveplanja kar precej. Lažje je sode žveplati, kot pa jih temeljito očistiti. Sploh to velja pri manjših domačih vinarjih, ki imajo na voljo samo lesene sode. Večina sodobnega vina se zdaj tako ali tako dela v inox posodah, ki jih je lažje čistiti in ne potrebujejo žveplanja.

Preberite tudi o izbiranju vina za darilo: Katero vino naj kupim za darilo? – 6 nasvetov

Mene po žveplanem vinu boli glava!

Če vas po žveplanem vinu boli glava, ste ga verjetno preveč popili, glavobol pa je nastal zaradi alkohola in ne zaradi sulfitov. Ali pa ste pili vino, ki je bilo nečisto in je bilo morda v vinu premalo sulfitov, ki bi vino zaščitili pred kvarjenjem 🙂 Ali pa ste dehidirani, ker ste pili premalo vode. Alkohol namreč pospešuje dehidracijo telesa. Držite se pravila, da morate spiti enako količino vode, kot ste spili vina. Pa to ne pomeni, da morate ob štirih zjutraj spiti 3 litre vode! Če pa imate alergijo na sulfite (glej zgoraj), bi imeli astmatične probleme in ne glavobola.

Preberite tudi o hranjenju vina: Kako dolgo naj hranim vino?

Kje dobim več informacij o sulfitih?

Ne berite mnenj nepoučenih ljudi na raznih forumih za nosečnice in mlade mamice. Raje preberite kaj strokovnega ali znanstvenega. Za začetek boste v temle diplomskem delu našli veliko zanesljivih informacij: http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/zivilstvo/du2_znidarsic_urska.pdf

36085665_2032620636988280_7142064368778215424_n

3 komentarji Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s