Gostilna Krištof, Predoslje pri Kranju


Gostilna Krištof je precej znano ime pri ljubiteljih dobre hrane na Gorenjskem in v Ljubljani in to precej utemeljeno. Gre za izredno dobro restavracijo s prijetno kombinacijo ambienta tradicionalne gorenjske gostilne in moderne 5* kulinarike.

Chef Uroš Gorjanc skupaj z vodjema restavracije Krištofom in Tomažem Bolko ustvarjata čvrsto povezavo med lokalnimi izdelki in moderno svetovno kuhinjo. Že od zunaj stavba gostilne deluje vabljivo, zunanje mize pod streho pred gostilno ustvarjajo neverjetno prijeten in domišljen ambient, po vstopu v notranjo jedilnico pa se vam zazdi, da ste vstopili v staro vaško gostilno. Ko pogledate meni in dobite prve krožnike, pa vam je jasno, da v kuhinji Krištofa kraljuje izjemen kuhar.

Hrana

Že prvi pogled na meni vam da vedeti, da so vse jedi zasnovane izredno skrbno in natančno, kar vam chef dokaže že s pozdravom iz kuhinje. Vsaka jed je pripravljena neverjetno natančno in premišljeno, tako na videz kot tudi po okusu. Chef uspešno kombinira tradicionalne in lokalne sestavine z dodatki, ki glavno jed naredijo kompleksno in se vam vtisne v spomin. Burata z breskovim chutneyem, gosja jetra z višnjevo omako, jurčki in kapesanta, zajec s kruhom in slanino morda zvenijo kot “že videno”, vendar se kuhar s tem ne zadovolji. Vsako jed inovativno nadgradi v obliki dodatnih okusov pehtrana, lešnikov, melancane, pasijonke ali podobnih okusov. Odlične kombinacije, od pozdrava iz kuhinje do posladice!

Vina, kozarci in krožniki

Na mizi vas pričakajo Riedel vinski kozarci, bogata vinska karta, vse jedi pa so postrežene na krožnikih, ki še dodatno dvignejo jedi. Med vini moram izpostaviti penino Guerilla, ki je prej nisem poznal. Zmago Petrič iz Planine v Vipavski dolini je na svoj biodinamičen način iz lokalnih vipavskih sort pripravil Castra Brut Nature. Gre za belo peneče vino, ki je bilo celo malenkost macerirano, kar pokaže že takoj na nosu z aromami po breskvah in kruhu. Zlato rumena penina je na okusu kljub maceraciji na srečo ostala sveža in je odlično vino, ki lahko spremlja vsako jed, tudi tople!

Na vinski karti v Krištofu je sicer res veliko vin, skoraj vsa so slovenska, in sem malo pogrešal kakšno tuje vino. Na sploh v slovenskih restavracijah pogrešam kaj več tujih vin, najbolj pa bi se razveselil vin iz Francije.

Na dan našega obiska (september 2022, petek zvečer) so bile vse mize zasedene in vam v vsakem primeru močno priporočam rezervacijo po telefonu +386 4 2341 030. Pazite, ker so ob nedeljah, ponedeljkih in praznikih zaprti, med tednom pa odprejo šele ob treh popoldne. Kontakti in rezervacija. Plačali smo približno 50 EUR na osebo.

Na spodnjih slikah si lahko ogledate fotografije nekaj jedi (meni september 2022)

Predjedi:

Gosja jetra z višnjami (topla predjed)
Telečji tartar z ocvrtim rumenjakom (hladna predjed)
Burata (hladna predjed)

Juha:

Juha iz topinamburja z ocvrtkom

Glavne jedi:

Jagnje
Telečji file z azijskimi dodatki
Zajec

Sladice:

Jabolčni zavitek – razstavljen
Čokoladni fondant

Komentiraj