Kako nastane rosé vino?


Rosé vina se pridelujejo iz rdečega grozdja! Rosé vina NISO mešana iz rdečega in belega vina!

Če ste prebrali moj zapis na temo maceriranih vin, se boste spomnili, da je grozdni sok vedno bele barve – tudi pri rdečem grozdju. Barva v rdeče vino pride iz lupine grozdne jagode, ko se grozdne jagode namakajo v lastnem soku in temu postopku rečemo maceracija. Za rosé vino torej uporabijo rdeče grozdje, vendar ga pustijo na kožicah le nekaj ur, da se prenese manj rdeče barve. Barva rosé vina je najbolj odvisna od časa trajanja maceracije. Barve rosé vina se gibljejo od nežno lososove, preko čebulne do rožnate. Provansalska rosé vina so izredno svetla in nežna, slovenska tradicija pa zapoveduje precej temnejša rosé vina, ki so včasih že skoraj rdeča.

Barve rose vin.png

Pri rosé vinih maceracija traja le nekaj ur, skoraj nikoli več kot 24 ur. Za pridobivanje rdečega vina pa maceracija traja dalj časa, tudi nekaj dni ali celo nekaj tednov.

Vrsta grozdja, ki se uporablja za pridelavo nekega rosé vina, ni tako pomembna in je le redko navedena na etiketi. Za rose se uporabljajo skoraj vse sorte rdečege grozdja.

Grozdna jagoda

Rosé in oranžna vina

  1. Rosé vina se pridelujejo iz rdečega grozdja s uporabo res kratke maceracije.
  2. Oranžna vina se pridelujejo iz belega grozdja z uporabo dolge maceracije. Več o oranžnih vinih.

Ali ste vedeli, da od leta 2020 naprej obstaja tudi Prosecco Rosé?

1 thoughts on “Kako nastane rosé vino?

Komentiraj