Kako nastane rosé vino?

na dan

Rosé vina se pridelujejo iz rdečega grozdja! Rosé vina NISO mešana iz rdečega in belega vina!

Če ste prebrali moj zapis na temo maceriranih vin, se boste spomnili, da je grozdni sok vedno bele barve – tudi pri rdečih sortah grozdja. Barva v rdeče vino pride tekom maceracije iz lupine grozdne jagode. Za rosé vino torej uporabijo rdeče grozdje, vendar ga pustijo na kožicah le nekaj ur, da se prenese manj rdeče barve. Barva rosé vina je najbolj odvisna od časa trajanja maceracije. Barve rosé vina se gibljejo od nežno lososove, preko čebulne do rožnate. Provansalska rosé vina so izredno svetla in nežna, slovenska tradicija pa zapoveduje precej temnejša rosé vina, ki so včasih že skoraj rdeča.

Barve rose vin.png

Pri rosé vinih maceracija traja le nekaj ur, skoraj nikoli več kot 24 ur. Za pridobivanje rdečega vina pa maceracija traja dalj časa, tudi nekaj dni ali celo nekaj tednov.

Vrsta grozdja, ki se uporablja za pridelavo nekega rosé vina, ni tako pomembna in je le redko navedena na etiketi.

Grozdna jagoda

Rosé in oranžna vina

  1. Rosé vina se pridelujejo iz rdečega grozdja s uporabo res kratke maceracije.
  2. Oranžna vina se pridelujejo iz belega grozdja z uporabo dolge maceracije. Več o oranžnih vinih.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s