Navojni ali plutovinasti zamaški


Za začetek kar takoj povejmo, da vrsta zamaškov ne vpliva na kakovost tistih vin, ki se popijejo že v nekaj letih po trgatvi. Pri vinih, ki svoj razvoj nadaljujejo več let po stekleničenju, pa ima plutovinast zamašek prednost, predvsem zaradi pričakovanja kupcev.

Tradicionalno se za zapiranje vinskih steklenic že stoletja uporabljajo plutovinasti zamaški. Plutovinasti zamaški preprečijo iztekanje tekočine, hkrati malenkost dihajo in jih je relativno enostavno odstraniti iz steklenice. Plutovinast zamašek lahko tudi pripomore k razvoju vina v steklenici.

Zakaj se torej sploh uporabljajo navojni zamaški?

Glavna uporabna vrednost navojnega zamaška je v tem, da za odpiranje ne potrebujemo posebnega odpirača, temveč jih lahko odstranimo že samo z roko in to zelo hitro. Hkrati z navojnim zamaškom steklenico spet enostavno zapremo.

Ker imajo plutovinast zamaški že res dolgo zgodovino, pri njih precej dobro vemo, kako se bodo obnašali skozi desetletja in kako bodo vplivali na vino. Zatko jih vinarji redno uporabljajo za tista vina, ki se hranijo dalj časa, torej za velika rdeča vina.

Navojni zamaški se večinoma uporabljajo le pri belih vinih, ki se jih navadno popije v 1-2 letih po trgatvi. Navojne zamaške še posebej pogosto uporabljajo novozelandski in avstralski vinarji za svoja bela vina. Pravijo, da so navojni zamaški bolj priročni in hkrati tudi bolj zanesljivi. Navojni zamašek je izredno praktičen, ko je potrebno postreči veliko gostov hkrati in ni časa za proceduro odstranjevanja plutovinstega zamaška. Seveda pa je procedura odstranjevanje plutovinastega zamaška včasih zelo zaželjena, ker pripomore k obredu pitja vina.

Pri pluti se lahko občasno zgodi, da slab zamašek pokvari vino in to postane plesnivo in kislo.

Ali je vino zaprto z navojnim zamaškom torej kaj slabše?

No, pri tem vprašanju se vinarji, ocenjevalci in pivci ne strinjajo vedno. Nekateri vinarji pravijo, da se pri pluti vina v steklenici še vedno razvijajo s tako imenovano mikro-oksidacijo. Drugi pa pravijo, da se to dogaja tudi pri navojnem zamašku, kar dokazujejo tudi znanstveni testi, ki jih izvajajo tudi velike Bordeaux vinske hiše, kot je na primer Margaux.

Pluta v vinu je torej v glavnem ostanek tradicije in se jo uporablja večino zaradi percepcije kupcev in zaradi tradicionalnosti vinarjev.

Ko odpiramo 20 let staro steklenico, pričakujemo plutovinast zamašek!

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s