Oranžna vina oz. macerirana bela vina


Oranžna vina zadnja leta pridobivajo na svoji priljubljenost, še posebej v Sloveniji in vzhodni Italiji, vedno bolj pa tudi drugod po Evropi.

Kaj je to oranžno vino, kako nastane in kakšnega okusa je oranžno vino?

Najprej pojasnimo osnove: za izdelavo oranžnega vina potrebujemo belo grozdje. Po trgatvi grozde v kleti zmečkajo in nato začnejo ključni del postopka, ki naredi vino oranžne barve. Za navadna bela vina se belo grozdje takoj spreša in s tem loči grozdni sok od lupin in pecljev. Pri oranžnem vinu pa se grozdov ne spreša takoj, temveč se grozde po blagem stiskanju prestavi v neko posodo in nato tam ležijo skupaj s kožicami in ostanki pecljev od nekaj dni pa lahko tudi do enega leta. V tem času grozdni sok tudi fermentira, vse v stiku s kožicami, peškami in peclji. Temu postopku rečemo maceracija in oranžnim vinom rečemo tudi macerirana bela vina. V času maceracije se v mošt prenese tudi ogromno sestavin lupin in pecljev in so zato okusi oranžnih vin precej bolj bogati od okusov belih vin, vsebujejo tudi tanine, ki jih pri belih vinih ni prav veliko. Se pa v tem času izgubi svežina vina.

Poenostavljeno povedano, če belo vino pridelaš po postopku za rdeče, dobiš oranžno vino.

Šele, ko vinar maceracijo konča, se goščo mošta in lupin spreša in loči mošt od tropin. Nato gre fermentirani grozdni sok v sode, navadno inox ali betonske in od tam kasneje v steklenice. Oranžnih vin pred stekleničenjem pogosto ne filtrirajo in vinarji raje počakajo, da se vina zbistrijo sama v sodih. Zato v oranžnih vinih ostane precej osnovnih sestavin in so zato pogosto malenkost motna.

WSET postopek pridelave oranžnih vin
WSET postopek pridelave oranžnih vin

Enak postopek se redno uporablja za izdelavo rdečih vin, ki ravno od ležanja na tropinah dobijo svojo barvo. Če rdečega grozdja po stiskanju ne bi pustili macerirati na kožicah, bi dobili rosé vino. Barvila se v grozdni jagodi skrivajo predvsem v lupini, peclju in peškah, tam kjer so tudi tanini. Preberite prispevek o taninih!

Ko prvič okusite oranžno vino, boste najprej začudeni. Če boste pričakovali belo vino (sveže, aroma, kisline), boste pri oranžnih občutili več medenih arom, obtolčenih jabolk, mandljev, posušenih citrusov in podobne okuse. Svežine ne bo veliko, kisline bodo zamolčane.

Avtorji oranžnih vin pogosto uporabljajo bio pristope, zato so oranžna vina zelo pogosto označena kot “naravna vina“. Vendar to ni pravilo za čisto vsa oranžna vina.

Katere regije izdelujejo oranžna vina?

Prva bela vina na svetu so se v Gruziji pred tisoči let izdelovala z dolgo maceracijo in to so bila pravzaprav oranžna vina. V zadnjih stoletjih pa je bila to tradicionalna metoda predelave belega grozdja v Furlaniji in v slovenski Primorski. Počasi so jo opustili, v devetdesetih letih 20. stoletja pa ji je iz pozabe pomagal vinski purist Joško Gravner, Slovenec iz Furlanije, ki svoja macerirana bela vina izdeluje v tradicionalnih amforah, podobno kot so to nekoč delali v Gruziji.

  • Italija, Furlanija: poskusite izvrstna vina Gravner, Kante, Radikon, Terpin
  • Slovenija, Goriška Brda: Klinec, Movia, Prinčič
  • Slovenija, Istra: Zaro
  • Gruzija: tam imajo oranžna dolgo tradicijo, napišem kaj več kdaj drugič, kvevri itd.

Oranžna vina in hrana

K oranžnim vinom se bo dobro podala indijska hrana, tudi arabska oz. libanonska hrana, pa tudi trdi siri in oreščki.

Festival oranžnih vin, Izola

Najbolje bosta oranžna vina spoznali na festivalu oranžnih vin, ki ga vsako leto enkrat aprila organizirajo v Izoli, na Manziollijevem trgu, v vinoteki Zaro.

https://www.facebook.com/OrangeWineFestival/

 

Posnetek WSET webinarja o oranžnih vinih (40 minut):

Advertisement

8 thoughts on “Oranžna vina oz. macerirana bela vina

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s