Malbec


Malbec je rdeče vino polnega telesa in je najbolj značilno za Argentino, prisotno tudi v Franciji.

Malbec je znan po polnem globokem okusu po slivah, robidah in višnjah, z občutkom dimljenosti. Malbec je imenitna alternativa Cabernet Sauvignonu in Syrahu. Pogosto se ga tudi meša v zvrsti, največkrat z Merlotom in Petit Verdotom. Grozdje malbeca ima debelo kožico in je zato precej temne barve. Malbecu prija staranje v hrastovih sodih, ko vino razvije sekundarne arome vanilije in čokolade. Tekom staranja se v vinu počasi razvijajo še terciarne arome, kot so suho sadje, meso in tobak. Dobra malbec vina so zelo primerna za staranje v domači kleti, vendar to velja samo za res dobre izvedbe malbeca.

Argentinski Malbec ima navadno izražene sadne note.

Francoski Malbec (regija Cahors) nima tako izraženega sadja, ima pa bolj zaznavne usnjene in vanilijeve note. Ima tudi več kislin, kar poudari zaznavanje popra in začimb.

Profil vina Malbec

  • barva: rdeče-vijolično
  • okus: slive, višnje, granatno jabolko, lahko tudi kakav, usnje, poper
  • kisline: srednje
  • tanini: srednji
  • serviranje: pri cca. 20°C
  • ujemanje s hrano: gorgonzola oz. siri z modro plesnijo, lahko rdeče meso, gobe

Kratek 3 minutni WSET video o vinu Malbec:

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s