Teran in refošk, kakšna je razlika?

Gotovo ste se v družbi kdaj pogovarjali o tem, kaj je teran, kaj je refošk in kakšna je razlika med njima?

Kaj je refošk?

Refošk je vrsta grozdja, iz katerega pridelujejo vino refošk in tudi vino z imenom teran. Grozdje oz. trta refošk je tipično primorsko grozdje, ki najbolj pogoste raste v Italiji (refosco), v Sloveniji in na Hrvaškem.

Kaj je teran?

Teran je vino, ki je iz grozdja vrste refošk pridelano na ozemlju slovenske Kraške planote v slovenskem vinorodnem okolišu Kras. Včasih boste naleteli tudi na ime Kraški Teran, ki pomeni isto kot Teran. Vino Teran je posebno zaradi svoje velike vsebnosti mineralov, še posebej železa, ki izhaja iz lastnosti kraške zemlje. Njegove druge posebnosti so relativno visoke kisline in intenzivno rubinasta rdeča barva, skoraj že črna. Vina Teran se praviloma ne stara in ga je najbolje popiti leto ali dve po trgatvi. Teran ima veliko antioksidantov in se zaradi njih smatra kot eno bolj zdravilnih vin.

Sicer pa je Teran v svetovnem merilu velik posebnež in ga tuji pivci vin ne bodo ocenili za dobro vino. Deluje jim kislo, preveč sveže in divje vino.

Eden bolj znanih pridelovalcev terana Primož Štoka, Vinska klet Vina Štoka, pravi: »Pod Marijo Terezijo je bil teran že v lekarnah, se je prodajal v stekleničkah po 2 decilitra in je bil kot zdravilo za slabokrvne in nosečnice.«

Vendar je potrebno biti pozoren, saj na Hrvaškem obstaja tudi vrsta grozdja teran, iz katerega pridelujejo vino teran. Zaradi evropske zaščite imena Teran tega sicer ne bi smeli delati. Ime Teran je bilo v Sloveniji namreč leta 2000 pravno zaščiteno, leta 2006 pa je ta zaščita postala tudi del evropskega pravnega reda. Hrvaška, ki takrat k temu ni imela pripomb, je leta 2010 svojo trto refošk, iz katere pridelujejo vino istrijanac, najprej preimenovala v trto teran, potem pa od evropske komisije na tej podlagi zahtevala, da za istrijanca in podobna istrska vina v vsej EU tudi njenim vinarjem dovoli uporabo imena teran. Potrošniki so zmedeni.

Spisek vin, ki so zaščitena z EU predpisi: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/#

 

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s