Prosecco DOC ali DOCG


Sedim zunaj na sončku, prijetno zgodnje popoldne, na mizi pa kozarec svežega živahnega Prosecca. Res lepa kombinacija! Pa kaj je s tem Proseccom, da je po celem svetu tako popularen?

Najkrajši opis vina Prosecco je “italijansko peneče vino”, nato pa navadno še izvemo, da je narejeno iz grozdja vrste glera, ki se mu sme dodati do 15% drugih vrst.

Prosecco naj bi bil lahko in sveže vino in ni namenjen staranju. Zaželeno je, da se ga popije leto ali dve po trgatvi in ga doma nikakor ni potrebno starati. Za razliko od šampanjcev proizvajalci Prosecca ciljajo na velike količine in na dosegljive cene. Dober Prosecco boste tako v trgovini dobili že za 5 EUR za steklenico. Prosecco ima lahko do 12% alkohola veliko ga porabijo tudi za različne koktajle, predvsem razne Spritz (Aperol Spritz in podobni). Pridelujejo ga predvsem po tankovski oz. Martinotti metodi, kjer se drugo vretje in rojevanje mehurčkov dogaja v velikih cisternah. Pred stekleničenjem vino še filtrirajo. Trenutno se proizvajalci odločajo, ali bi začeli proizvajati tudi rosé vino*. Trenutno (leta 2018) rosé vino z imenom Prosecco namreč ni dovoljeno.

* opomba avtorja: od leta 2021 naprej je dovoljeno tudi vino Prosecco Rosé

Obstajata dve uradni oznaki Prosecco vin: DOC in DOCG.

Prosecco DOC – mora biti narejen na področju, ki zajema celo Furlanijo in večino dežele Veneto. V tem področju in torej z oznako Prosecco DOC proizvedejo že 500 milijonov steklenic letno! Donos tukaj je omejen na 18 ton grozdja na hektar, pričakujete lahko cene okoli 10 EUR za steklenico in dobro kakovost. Rjavo označeno na sliki spodaj.

Prosecco DOCG – mora biti narejen na področju med mestoma Conegliano in Valdobiadene in dodatno še okoli mesta Asolo. Prosecca DOCG proizvedejo okoli 100 milijonov steklenic letno, donos pa je omejen na 13,5 ton grozdja na hektar. Področje in pridelavo od leta 1969 naprej nadzira združenje proizvajalcev Prosecca v kraju Conegliano. Področje je delno na ravnini, delno pa na gričih. Pričakujete lahko cene okoli 15 EUR za steklenico in višjo kakovost. Zeleno označeno na sliki spodaj.

Cartizze DOCG – je področje znotraj DOCG, ki je najbolj cenjeno in cene vinogradov tukaj dosegajo celo 1 milijon EUR na hektar (hektar = 100 m x 100 m). Področje Cartizze je veliko le 107 hektarjev (= cca. 1×1 km), napolnijo 1,3 milijone steklenic letno, donos pa je omejen na 12 ton grozdja na hektar. Na tem malem področju deluje kar 140 vinarjev, kar pomeni, da ima vsak le zelo malo vinogradov. Področje je zelo gričevnato in spominja na naša Brda, trte obdelujejo ročno, večinoma ima glinena tla, ki vinu dajejo precej mineralnosti in svežine. Posebnost področja Cartizze je stalen vetrič, ki nastane zaradi dolinske oblike pokrajine in pomaga pri preprečevanju raznih bolezni, predvsem plesni. Pričakujete lahko cene okoli 20 EUR za steklenico in najvišjo kakovost.

Zemljevid Prosecco DOC, DOCG in Cartizze področij
Zemljevid Prosecco DOC, DOCG in Cartizze področij

PDC, Prosecco di Cartizze

Novembra 2018 sem obiskal klet PDC, ki se je specializirala v izdelavo dveh ekološko pridelanih vin PDC Brut in PDC Dry. Organizirajo tudi degustacije svojih vin, kjer izveste veliko o samem vinu, področju in načinih pridelave. Kratica PDC ima dva pomena: Prosecco di Cartizze in pa Pietro de Conti, kot je ime mlademu vinarju. Kljub temu, da se je Pietro de Conti popolnoma usmeril v pridelavo ekološkega vina in bo naslednje leto pridobil tudi uradni certifikat, sta obe njegovi vini izjemni in hkrati oba dobra predstavnika dveh vrst Prosecca: Brut je rafiniran, nežen, Dry pa ima več sladkorjev in več viskoznosti, okusa in telesa. Obe vini se ponašata z izredno drobnimi in finimi mehurčki, ki jih boste dobro občutili šele v ustih in ne bodo izzveneli že v kozarcu. Taki mehručki nastanejo zaradi izredno pozornega ravnanja z vinom v času druge fermentacije, ko s tlakom in temperaturo uravnavajo končni rezultat. Prava fizikalno-kemična čarovnija!

Obe vini lahko naročite preko njihove internet strani, cenijo pa jih na 18 EUR za steklenico. Moja ocena obeh vin na Vivinu: Brut 4,5*, Dry 4*.

Pogled izpred kleti Pdc na Cartizze vinograde v deževnem dnevu
Pogled izpred kleti PDC na Cartizze vinograde v deževnem dnevu (foto Andrej Planina)

PS: Prosecco nima nobene povezave s sladkim dalmatinskim vinom Prošek!

Posnetek WSET webinarja na temo prosecca:

4 thoughts on “Prosecco DOC ali DOCG

Komentiraj