Merlot je odličen tako samostojno kot v paru s cabernet sauvignonom.
Merlot je druga najbolj pomembna sorta v Bordeauxu, pomemben je tudi v Kaliforniji, Čilu, Avstraliji in tudi pri nas v Brdih. Zelo pogosto ga mešajo z drugimi sortami, najpogosteje s cabernet sauvignonom. V zvrsti z njim bo merlot dodal alkohol, celotno vino pa bo bolj umirjeno od čistega caberneta, saj ima merlot precej manj taninov in kislin. V klasičnih Bordeaux zvrsteh bo pogosto zraven še cabernet frank.
V Sloveniji mu ustrezajo Brda, tudi Vipavska dolina.
Barva merlota bo precej temna, vendar je navadno malo svetlejši od caberneta.
Merlot pridelan v toplejših krajih bo imel okus po robidah (blackberry), češnjah in zrelih slivah.
Hladna podnebja dajo bolj fino vino, pogosto z več rdečih sadežev v vonju, začutimo lahko jagode.
Staranje v hrastu mu doda vonj po škatli za cigare :), cedri in po šiljenju svinčnika, vendar se bo precej bolje staral v družbi s cabernetom.
Katera hrana se ujema z merlotom? Katerokoli rdeče meso, golaži, tudi perutnina, če bo v krepki omaki. Dober tek!
7 thoughts on “Merlot”