Leksikon vin: Merlot

Merlot je odličen tako samostojno kot v paru s Cabernet Sauvignonom.

Merlot je druga najbolj pomembna sorta v Bordeauxu, pomemben je tudi v Kaliforniji, Čilu, Avstraliji in tudi pri nas v Brdih. Zelo pogosto ga mešajo z drugimi sortami, najpogosteje s Cabernet Sauvignonom. V zvrsti z njim bo Merlot dodal alkohol, celotno vino pa bo bolj umirjeno od čistega Caberneta, saj ima Merlot precej manj taninov in kislin. V klasičnih Bordeaux zvrsteh bo pogosto zraven še Cabernet Frank.

V Sloveniji mu ustrezajo Brda, tudi Vipavska dolina.

Barva Merlota bo precej temna, vendar je navadno malo svetlejši od Caberneta.

Vino pridelano v toplejših krajih bo imelo okus po robidah (blackberry), češnjah in zrelih slivah.

Hladna podnebja dajo bolj fino vino, pogosto z več rdečih sadežev v vonju, začutimo lahko jagode.

Staranje v hrastu mu doda vonj po škatli za cigare :), cedri in po šiljenju svinčnika, vendar se bo precej bolje staral v družbi s Cabernetom.

Katera hrana se ujema z Merlotom? Katerokoli rdeče meso, tudi perutnina, če bo v krepki omaki. Dober tek!

 

 

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s