Zinfandel


Včeraj sem iz Leclerca domov prinesel steklenico Zinfandla, vina, ki ga že dolgo želim bolje spoznati. Ima zanimivo zgodbo, saj je to tista vrste trte, ki ji na Hrvaškem rečejo “Crljenak Kaštelanski” in je soroden bolj znani sorti “Plavac mali”, ime Zinfandel pa se je močno prijelo v ZDA. Kljub temu, da bo morda komu dolgočasno, moram omeniti še zgodbo o tem, da je konec 19. stoletja epidemija trtne uši uničila veliko večino trt v Evropi. Od stare sorte Zinfandel je na Hrvaškem ostalo le devet (!) trsov, ki so jih odkrili leta 2001 v Dalmaciji. Medtem Zinfandel v ZDA ni imel teh težav in se je prav dobro prijel.

Tale konkreten Woodbridge 2013 Zinfandel me je zelo prijetno presenetil in ga bom po mojem nabavil še nekaj steklenic. Prav prijeten, žameten je. Ima pa tudi kar nekaj arome in okusa in oboje zelo lepo harmonično sodeluje.

Opis vina na Vivino: http://www.vivino.com/wineries/woodbridge-by-robert-mondavi/wines/california-zinfandel-2013

Moja ocena na Vivino:

“Ruby red clear wine. Harmonic full and warm aroma suggests similar taste and reminds of Syrah. Could smell some plums. Taste follows and upgrades the aroma. No tannins, a bit of spices, perfect amount of acids, hint of sweetness. ‘Wide’ on exit with long aftertaste. Would love to have a steak to pair with this wine. Like!”

Zinfandel Mondavi 2013

Advertisement

One thought on “Zinfandel

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s