Brezalkoholno vino


Vsebina tega zapisa se vam bo morda zdela čudna, vendar ga le preberite. Ali brezalkoholne pijače, ki bi imela karakter vin, sploh obstajajo? Kje jih dobiti? Za kaj sploh gre?

Priznajte, da ni nobene druge pijače, ki bi bila podobna vinu. Pivo ima mehurčke, sokovi so sladki, žgane pijače so močne. Kaj naj torej naroči ljubitelj vina, ki pa si ne želi učinka alkohola?

Na prvo misel boste gotovo rekli, da brezalkoholna vina pa res ne obstajajo, ali pa da je to le nek dolgočasen grozdni sok… Poglejmo resnico!

Brezalkoholna vina obstajajo!

Sicer boste brezalkoholna vina pri nas težko dobili, jih pa imajo trenutno (maj 2022) v trgovini Leclerc v Ljubljani, na oddelku z vini in sicer belo, rdeče in rosé brezalkoholno vino. Če želite poizkusiti brezalkoholno vino, bo torej potrebno v Ljubljano v Leclerc po brezalkoholna vina znamke Bonne Nouvelle.

Ko sem sam prvič poizkusil brezalkoholno vino, sem bil razočaran. V kozarcu sicer izgleda enako kot navadno vino, na nosu ni čutiti prav ničesar, na okusu pa precej razočara. Sicer ne gre za grozdni sok, saj brezalkohono vino ni tako sladko, nima pa skoraj ničesar bistvenega od navadnih alkoholnih vin. Očitno je alkohol v vinu izrednega pomena za prenos arome in okusa do naših čutil.

Kakšnega okusa je brezalkoholno vino?

Ko vinu odstranijo alkohol, mu s tem odstranijo tudi pomembne elemente, ki vplivajo na naše doživljanje vina. Sicer nas alkohol ne bo omamil, vendar imajo brezalkoholna vina manj okusa in manj vonja. Alkoholni hlapi namreč skrbijo za prenos arom iz vina v nos. Če ni alkohola, arome ne pridejo v naše nosove! Škoda!

Kako odstranijo alkohol iz vina?

Najprej naredijo klasično vino, ki mu nato z reverzno osmozo ali pa z vakumsko destilacijo odstranijo alkohol. Več tule. Tekom tega procesa na žalost iz vina izgine tudi marsikatera dobra lastnost vina. Škoda!

Pravijo, da se količina antioksidantov, kot je reservatrol, ne zmanjša. Torej bi bil brezalkoholni cabernet sauvignon lahko prav dober za zmanjševanje krvno-žilnih bolezni in to brez stranskih učinkov alkohola.

Advertisement

3 thoughts on “Brezalkoholno vino

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s