Zweigelt in Grüner Veltliner sta avstrijski nacionalni sorti vin. To ni čudno, saj je skoraj polovica avstrijskih vin ene od teh dveh sort.
Grüner Veltliner (zeleni veltlinec)
Grüner Veltliner ali slovensko zeleni veltlinec je sveže belo vino, ki ga največ pridelajo na severovzhodu Avstrije, ob Donavi. Veltlinec s teras ob Donavi je sveže, čisto in mineralno vino, ki prenese tudi daljše staranje. Na drugi strani ima Veltlinec z ravnine več okusov po breskvah in začimbah in ga je bolje spiti svežega. Svežega se največ popije v dunajskih Heurige gostiščih.
Zweigelt
Zweigelt je rdeče vino, ki mene vedno spominja na modro frankinjo. Najbolj pogost Zweigelt je sveže rdeče vino, le občasno ga dodelajo v hrastovih sodih. Zweigelta največ pridejo v Spodnji Avstriji in na Gradiščanskem in ima vijolične odtenke v barvi, močne tanine, v okusu nas pogosto spomni na višnje.
Ko boste v Avstriji, nujno poskusite enega in drugega in se spoznajte z okusi Avstrije.