Kako nastane peneče vino?


Zvok odpiranja penečega vina je po celem svetu znak, da se nekaj praznuje!

Najbolj slavno peneče vino je seveda šampanjec, vendar obstaja še več penečih vin, ki so narejena na isti način. Govorimo o klasični metodi in o vinih, kot so španska Cava, francoski Crémant ali italijanska Franciacorta.

Izdelava penečega vina po klasični metodi se začne s suhim vinom, ki nima mehurčkov: z mirnim vinom. Navadno je osnovno vino narejeno iz različnih vrst grozdja – gre za zvrst ali cuvée. S pravo mešanico osnovnega vina želi vinar ustvariti perfektno ravnotežje med okusom in kislino.

Vinar osnovno mirno vino natoči v steklenice in doda manjšo količino kvasovk in sladkorja. Te steklenice nato trdno zaprejo in odložijo v klet. Kvasovke v vinu začnejo fermentacijo sladkorja, kar povzroči nastanek ogljikovega dioksida (CO2). Ker pa so steklenice res trdno zaprte, CO2 ne more uiti in ostane raztopljen v vinu.

steklenice šampanjca tekom fermentacije v Mumm kleti v mestu Epernay, Šampanja

Steklenice klasično narejenih penečih vin so precej trdnejše, ker morajo zdržati visok pritisk zaradi dodatno nastalega CO2 tekom fermentacije. Steklenice pustijo stati vsaj 9 mesecev in v tem času kvasovke ustvarijo odlične okuse, pogosto po kruhu. Dlje ko je vino v stiku s kvasovkami, bolj bodo ti okusi izraženi.

Preden pa dajo peneče vino v prodajo, je potrebno kvasovke odstraniti. Postopku se reče degoržiranje in poteka tako, da steklenice pustijo ležati z vratom navzdol, jih občasno rahlo zavrtijo, da se kvasovke naberejo v vratu, tam pa jih na koncu na hitro zamrznejo in steklenico odprejo, da pritisk CO2 v steklenici odstrani zamrznjene kvasovke. V streklenici ostane le čisto in bistro peneče vino. V steklenice se dotoči nekaj vina, da se jo dopolni do vrha in nato spet zapre s plutovinastim zamaškom in kovinsko kletko. Bolj ko je sladko to dodano vino, bolj sladek bo končno peneče vino.

Ko boste naslednjič odprli tako vino, ste lahko prepričani, da boste poskusili nekaj res posebnega: peneče vino narejeno po klasični metodi! Na zdravje!

Kmalu boste lahko prebrali še opis postopka izdelave penečega vina po tankovski metodi.

Pa še en video prikaz nastanka penečih vin po klasični-šampanjski metodi:

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s