Pri pokušanju vina se je dobro držati sistematičnega pristopa. WSET® priporoča ocenjevanje po 4 sklopih:
1. Videz (Apperance)
2. Vonj (Nose)
3. Usta (Palate)
4. Zaključki (Conclusions)
Podrobneje pa gre vsak od 4 sklopov takole:
1. VIDEZ
Videz ocenimo po naslednjih treh kriterijih:
a) bistrost (bistro, motno)
b) intenzivnost (bleda, srednja, globoka)
c) barva
pri belih vinih: limonasta, zlata, jantarna
pri rose vinih: rožnata, lososova, oranžna
pri rdečih vinih: vijolična, rubinasta, granatna, opečnata
2. VONJ
Tudi vonj ima tri kriterije za opis:
a) stanje (čisto, nečisto)
b) intenzivnost (nežna, srednja, izražena)
c) značilnosti arome (poljuben opis, na primer: sadje, cvetlje, začimbe, zelenjava, hrastove arome)
3. USTA
Ta del ocenjevanja je najbolj kompleksen, saj vino največ vtisa pusti ravno v ustih. 5 kategorij:
a) sladkost (suho, skoraj suho, srednje sladko, sladko)
b) kislost (nizka, srednja, visoka)
c) tanini (so prisotni samo pri rdečh vinih: nizka, srednja, visoka)
d) telo (lahko, srednje polno, polno)
e) značilnosti okusa (poljuben opis, na primer: sadje, cvetje, začimbe, zelenjava, hrastove arome,…)
f) pookus (kratek, srednje dolg, dolg)
4. ZAKLJUČKI
V tem sklopu opišemo svoje celovito mnenje o kvaliteti vina (z napako, skromno, sprejemljivo, dobro, zelo dobro, izjemno).
Seveda na koncu lahko povzamemo in dodamo tiste občutke, ki jih v prvih treh formalnih kategorijah nismo mogli opredeliti.
Poskusite o vsakem vinu razmisliti v teh okvirih in ubesedite svoje občutke. Tako boste vino doživeli še bolj intenzivno!
Dokument si lahko naložite tule: https://www.wsetglobal.com/media/2491/level-2-wines-sat-english-2014.pdf
2 thoughts on “WSET® pristop k pokušanju vin”