WSET® pristop k pokušanju vin


Pri pokušanju vina se je dobro držati sistematičnega pristopa. WSET® priporoča ocenjevanje po 4 sklopih:

1. Videz (Apperance)

2. Vonj (Nose)

3. Usta (Palate)

4. Zaključki (Conclusions)

Podrobneje pa gre vsak od 4 sklopov takole:

1. VIDEZ

Videz ocenimo po naslednjih treh kriterijih:

a) bistrost (bistro, motno)

b) intenzivnost (bleda, srednja, globoka)

c) barva

pri belih vinih: limonasta, zlata, jantarna

pri rose vinih: rožnata, lososova, oranžna

pri rdečih vinih: vijolična, rubinasta, granatna, opečnata

2. VONJ

Tudi vonj ima tri kriterije za opis:

a) stanje (čisto, nečisto)

b) intenzivnost (nežna, srednja, izražena)

c) značilnosti arome (poljuben opis, na primer: sadje, cvetlje, začimbe, zelenjava, hrastove arome)

3. USTA

Ta del ocenjevanja je najbolj kompleksen, saj vino največ vtisa pusti ravno v ustih. 5 kategorij:

a) sladkost (suho, skoraj suho, srednje sladko, sladko)

b) kislost (nizka, srednja, visoka)

c) tanini (so prisotni samo pri rdečh vinih: nizka, srednja, visoka)

d) telo (lahko, srednje polno, polno)

e) značilnosti okusa (poljuben opis, na primer: sadje, cvetje, začimbe, zelenjava, hrastove arome,…)

f) pookus (kratek, srednje dolg, dolg)

4. ZAKLJUČKI

V tem sklopu opišemo svoje celovito mnenje o kvaliteti vina (z napako, skromno, sprejemljivo, dobro, zelo dobro, izjemno).

Seveda na koncu lahko povzamemo in dodamo tiste občutke, ki jih v prvih treh formalnih kategorijah nismo mogli opredeliti.

Poskusite o vsakem vinu razmisliti v teh okvirih in ubesedite svoje občutke. Tako boste vino doživeli še bolj intenzivno!
Dokument si lahko naložite tule: https://www.wsetglobal.com/media/2491/level-2-wines-sat-english-2014.pdf

Advertisement

2 thoughts on “WSET® pristop k pokušanju vin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s