Penina Slapšak Rose Brut: Ali je to najboljša penina?


Če Slapšak Rose ni najboljša penina, je pa to vsekakor najboljši novinec na področju slovenskih penečih vin oz. penin.

Zanimiva je že Slapšakova zgodba, ki pojasni, od kod tako dober rezultat. Najprej pa obdelajmo predsodek, da Dolenjci pa res nimajo vrhunskih vin. Dolenjci? Ali je Slapšak res z Dolenjske? Ni s Primorske ali Štajerske? Da, Dolenjska!

Posestvo Domaine Slapšak je na gričevju nekje med Trebnjim in Sevnico, v vasi Telče, kjer že dolgo pridelujejo tradicionalne lokalne sorte (žametna črnina,…) in iz njih večinoma delajo le vina za lokalno uporabo. Ali poznate kakšnega vrhunskega vinarja s tega področja? Jaz se spomnim le Isteniča, pa še ta ni ravno blizu Slapšaka.

Slapšaki so preboj iz male lokalne družinske kmetije naredili, ko so angažirali francoskega enologa Francoisa Bottona, ki je enologijo študiral v srcu Šampanje, na univerzi v Reimsu. G. Bottona je pravzaprav angažirala ga. Urška Slapšak, saj je Francois njen partner. Kakorkoli že, dokaj hitro so naredili velik premik in svoje penine uvrstili v sam vrh slovenskih penečih vin. Izdelujejo dve peneči vini: belo in rose ter še mirno modro frankinjo. Med njimi zasluži posebno omembo Penina Brut Rosé, ki je za razred boljša od bele, ki pa tudi ni slaba.

Penino Brut Rosé pridelujejo iz žametovke oz. žametne črnine. Žametovka je v Sloveniji izredno razširjena sorta trte, poznamo jo v glavnem kot sestavino cvička in metliške črnine. Tudi znamenita stara trta na Lentu je žametovka! Kako so torej iz tega grozdja naredili izredno penino?

Penina Brut Rosé zori pri Slapšakih v kleti v steklenicah najmanj 15 mesecev (klasična metoda). Na pogled je vino čisto, bledo roza barve, skoraj lososove, mehurčkov je precej, so drobni in fini. Na nosu čutimo nežen vonj jagod z dihom grenivk, napovedujejo se tudi tipični kruhovi okusi. V ustih se nežnim jagodam in blagim citrusom lepo dodajo še nežne kisline na mineralni podlagi. Vse te okuse pa izredno lepo zaokrožijo mehurčki in vinu dajo kremast puhast občutek. Pri okušanju tega vina sem pogosto slišal, da je “puhast”. Vendar ta puhavost ni prazna, temveč gre za pravo mešanico dobrih sestavin. In to pri novincu na področju slovenskih penin! BRAVO! 

Vino lahko naročite neposredno pri g. Andreju Slapšaku na mail info@domaine-slapsak.com

Preberite tudi oceno tega vina, ki jo je objavil Robert Gorjak: https://www.ovinu.si/340

Sicer pa je tule uraden opis vina: https://www.domaine-slapsak.com/sl/ 

 

Advertisement

2 thoughts on “Penina Slapšak Rose Brut: Ali je to najboljša penina?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s