Bio in eko vino


Kaj je to eko vino, kaj je to bio vino? Kakšna je razlika med bio vinom in navadnim vinom.

Bio vino oz. eko vino je tisto vino, ki je pridelano po pravilih ekološkega kmetijstva. Oba izraza, eko vino in bio vino, pomenita isto. V Sloveniji je pravila, po katerih mora biti pridelano grozdje za bio vina, določilo ministrstvo za kmetijstvo.

Najbolj zanimiva omejitev glede pridelave bio vin je v količini sulfitov oz. žvepla, ki se ga sme dodajati bio vinom. Teh je v bio vinih manj, kot jih je v navadnih ne-bio vinih. Za najbolj razširjena suha vina so na primer omejitve naslednje:

–       100 mg/l za rdeča vina (ne-bio omejitev = 150 mg/l),

–       150 mg/l za bela in rose vina (ne-bio omejitev = 200 mg/l),

–       155 mg/l za kakovostna peneča se vina (ne-bio omejitev = 185 mg/l).

Žveplo je torej dovoljeno tudi v bio vinih, le manj ga sme biti. Žvepla pa niso edina sestavina, ki je omejena pri bio vinih. Omejitve obstajajo tudi za vrsto drugih dodatkov, ki se uporabljajo v kletarjenju (kvasovke, tanini, kisline, sladkorji, želatine, bentonit, perlit, gumarabik,…). Natančno so omejeni tudi drugi postopki vinarja (filtriranje, toplotna obdelava…). Vse v smeri, da bi bil vinski sok od prešanja do porabe čim bolj naraven, s čim manj dodatki. Omejitve obstajajo tudi za normalna vina, le da so pri bio vinih bolj stroge in da jih inšpektorji precej bolj pregledujejo. Pridelovalci bio vin morajo biti tudi vnaprej prijavljeni na Ministrstvu za kmetijstvo.

Bio vina so v EU lahko označena s posebno oznako za bio vina:

EU oznaka za bio vina

Dodatki so seveda dovoljeni v vseh vinih, tudi v bio vinih. Brez dodatkov vino ne bi dovolj dolgo zdržalo, v steklenicah bi se hitro začeli dogajati neželjeni dogodki, vino bi se pokvarilo in bi postalo škodljivo.

Zaradi vsega tega se po principih bio vin pridelujejo v glavnem bela vina, ki jih je priporočljivo popiti dokaj hitro, v enem do dveh letih po trgatvi. Rdečih bio vin skoraj ne boste našli. Zaradi manj dodatkov, ki vino stabilizirajo, se bio vina tudi hitreje pokvarijo. Bio postopek pridelave zaradi manj konzervansov pa od vinarja hkrati zahteva, da še bolj skrbi za higieno kleti. Vsaka umazanija tekom postopkov bo pomenila, da se bo bio vino še hitreje pokvarilo. Zato bodite pri bio vinih previdni, ne hranite jih dlje od 1-2 let in jih popijte kar hitro.

Bio vina so navadno bolj blaga, sveža in neizrazita. Posebnost so le macerirana bela vina, ki tudi ne zdržijo dolgo, so pa precej bolj polna od nemaceriranih bio vin.

Nekateri pravijo, da jih po bio vinih boli glava. Verjetno zato, ker manjša količina žvepla ni uničila

Več o bio pridelavi: https://www.gov.si/teme/ekoloska-pridelava/

Slovenski zakon o vinu: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/1997-01-3374?sop=1997-01-3374

Evropski predpisi glede dodatkov v vinih: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/sl/TXT/?uri=CELEX%3A32009R0606

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s