Modri pinot (Pinot Noir)


Modri pinot pogosto opisujemo kot kulinarično vino, kot kralja rdečih vin ali pa kot tisto rdeče vino, ki je všeč ljubiteljem belih vin. Poglejmo si odkod pridejo ta poimenovanja.

Najprej nekaj splošnega o modrem pinotu

Modri pinot je član družine trt pinot, kje sta še beli in sivi pinot. Ime prihaja iz oblike grozda, ki je precej kompakten in spominja na borov storž (pine). Vendar je ravno modri pinot tista sorta pinotov, o kateri je največ govora in zapisanih največ besed. Za vinarje je modri pinot zelo zahtevna sorta in ni primerna za površnega vinarja. Zahteva veliko dela, podrobnosti in vinarjem povzroča veliko sivih las.

Modri pinot ima tanko kožico in zato dokaj hitro dozori in nima veliko taninov. Glede na klimo, kjer raste, poznamo dva različna karakterja tega vina. V toplem podnebju (Avstralija, slovenska Brda) je pogosto močno saden in aromatičen (Kristančič Pavo modri pinot), v hladnem okolju pa nam da delikatno in nežno vino (Francija Burgundija). V svetu so najbolj poznani modri pinoti ravno francoski burgundci.

Zaradi njegove nežnosti in nizkih taninov bo všeč tudi ljudem, ki so jim rdeča vina pretežka in raje posegajo po svežih belih vinih. Modri pinot je namreč najbolj svež od vseh rdečih vin in ga prepoznamo že po barvi, ki je svetla, rubinasta, prosojna. Vinogradniki želijo, da modri pinot na trti zori počasi in dolgo časa, kar pa je možno le v hladnejšem podnebju. Zraven pa morajo paziti, da so grozdi na trti zračni, da ga ne napade plesen. Gre za zelo delikatno trto, tâko je tudi vino.

Modri pinot je tudi ena od treh sestavin šampanjcev: Modri pinot, Pinot Meunier in Chardonnay. Sicer pa modri pinot le redko nastopa v zvrsti več sort in je v vinih večinoma sam, brez dodatkov.

Modri pinot v Sloveniji

V Sloveniji je največ modrega pinota v primorski vinski deželi, pridelujejo ga tudi na Štajerskem, nekaj tudi na Dolenjskem.

Omenim lahko nekaj slovenskih modrih pinotov, ki so meni ostali v spominu:

  1. Tilia, Vipavska dolina, Lemut => cela vrsta modih pinotov
  2. Klenart, Slovenska Istra, Klenarčič
  3. Verus, Štajerska
  4. Pavo, Brda, Kristančič => aromatičen, topel, poln

Ko govorimo o pinotih, ne moremo mimo omembe hiše pinotov Tilia, ki jo z veliko znanja in energije vodi Matjaž Lemut. Posvetili so se pinotom in seveda najbolj temeljito ravno modremu pinotu, ki ga  pridelujejo v dveh razredih vin: črna etiketa in bela etiketa. Že njegov osnovni modri pinot je krasen primerek prefinjenega modrega pinota, kise zgleduje po burgundcih.

Modri pinot v Franciji

Burgundija

Francoska pokrajina Burgundija je domovina modrega pinota, kjer tudi močno prevladuje. Na njihovih steklenica vrsta grozdja sicer ni označena, ker so itak vsi modri burgundci narejeni iz grozdja modrega pinota. Burgundski modri pinoti so nežni, le rahlo aromatični in z rahlo grenkobo na koncu okusa, ki pa so izredni spremljevalec hrane. Pravo kulinarično vino, ki hrano spremlja in je ne preglasi.

Šampanja

Modri pinot je pomembna sestavina šampanjcev, kjer ga lahko dopolnjujejo s Chardonnayem in Pinot Meunirjem. Kljub temu, da je modri pinot rdeče grozdje, ga za rabo v šampanjcih in drugih penečih vinih pridelajo brez maceracije, po postopku za bela vina. Če pa želijo narediti rose šampanjec, bodo grozdje modrega pinota pač malo macerirali. S tem dobijo tudi malo več okusa in vonja.

Modri pinot v Avstraliji in ZDA

Modri pinot je v Avstraciji precej pomembna vrsta grozdja, kjer pa ga zaradi toplega podnebja pridelajo v aromatična vina, ki nas asocirajo na jagodno marmelado in začimbe. Raznolikost modrih pinotov je resnično zanimiva.

V ZDA je modri pinot še najbolj razvit v severni državi Oregon, kjer je dovolj hladno, da uspejo pridelati kompleksna in prefinjena vina. Razvpiti i ndobri so tudi kalifornijski modri pinoti: ali se spomnite filma Sideways, ki je sprožil pravi plaz povpraševanja po modrem pinotu?

Sideways movie

Advertisement

6 thoughts on “Modri pinot (Pinot Noir)

    1. Hvala za odziv! Z veseljem na spisek dodam še kaj zanimivih modrih pinotov. Zadnja leta se tudi v Sloveniji veliko dogaja na tem področju. Ali ste imeli v mislih kakšnega konkretnega vinarja z dobrim modrim pinotom?

      Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s