Maceracija – kaj je to?


Maceracija je postopek, ko se rahlo stisnjeni vinski grozdi namakajo v lastni tekočini.

Maceracija je eden od prvih korakov pri pridelavi vina, ki se dogaja takoj po prihodu grozdov iz vinograda v klet po delnem stiskanju vinskih grozdov. Lahko bi ji rekli tudi “namakanje“. Tekom maceracije mošt iz lupine in pešk grozda pridobiva okuse, barvo in tanine. Macerirajo (namakajo) se večinoma le rdeča vina, ki tekom maceracije dobijo tudi svojo rdečo barvo. Sok rdečega grozdja je namreč svetel, vsa barva se skriva v lupini grozdne jagode. Če vinar macerira belo grozdje, bo dobil vino oranžne barve oz. oranžno vino oz. macerirano belo vino.

Maceracija rdečih vin traja od 2 do 4 tedne, po končani maceraciji pa vinar goščo dokončno spreša in filtrira, da se dobi čista tekočina (mošt) brez vseh trdnih delcev. Tekom maceracije poteka tudi vretje, ko iz sladkorja nastaja alkohol. Med postopkom maceracije se iz pecljev, pešk in kožic v mošt prenašajo še tanini, ki so zelo pomembni za karakter vina in pomagajo pri zdravem staranju vina.

Maceracija rose vin traja od nekaj ur do 24 ur. V tem času se v mošt prenese le malo rdeče barve iz kožic vinskih jagod, zato so rose vina tako nežno roza barve. Daljša maceracija namreč pomeni bolj močno rdečo barvo. Več o pridelavi rosé vin.

Maceracija je hkrati tisti del vinifikacije, ko vinar v mošt dodaja kvasovke in sulfite.

Postopek pridelave rdečih vin, ki se uporablja tudi za macerirana bela vina (oranžna vina):

  1. stiskanje grozdov (zdrobimo grozdne jagode, da se sprosti tekočina iz jagod)
  2. maceracija (skupaj tekoči mošt in trdni peclji, peške in kožice) mošt v tej fazi pridobiva barvo in tanine
  3. prešanje in fitriranje (pridobimo tekočino, zavržemo trdne dele)
  4. staranje (v sodih)
  5. stekleničenje (prenos iz soda v steklenice)

Barva iz kožic v vino pride tekom maceracije. Sredica grozdne jagode in grozdni sok sta namreč svetle barve. Rdeča je samo kožica.

Preberite več o pridelavi vina: http://www.impletum.zavod-irc.si/docs/Skriti_dokumenti/Vinarstvo-Nemanic_1.pdf

4 thoughts on “Maceracija – kaj je to?

Komentiraj