Sauvignon, Pullus in Verus


Sauvignon ali Sauvignon Blanc je ena bolj razširjenih belih vrst grozdja, bolj pogost je le še Chardonnay. Vina vrste sauvignon so suha in sveža, aromatična, sadna in pogosto zeliščna. Njegove arome in okuse povezujemo s citrusi, bezgom, zelenimi jabolki, pasijonko, breskvami, travo in tropskimi sadeži.

Sauvignon se bo odlično podal k lahki in sveži hrani, solatam, ribam, špargljem in lahkim zelenjavnim jedem.

Sauvignonu toplo podnebje ne naredi nič dobrega, saj izgubi svoje unikatne lastnosti, zato ga v Kaliforniji in Avstraliji ne boste našli pogosto. Bolj mu ustrezajo hladnejša podnebja. Zato so štajerski sauvignoni bolj tipični za svojo vrsto od primorskih.

V njegovi domovini Franciji iz grozdja sauvignon pridelujejo znana vina Sancerre in Pouilly-Fumé. V Brodeauxu ga mešajo s Semillonom, tudi za sladko vino Sauternes. Vendar glavna dežela, ki jo povezujemo s sauvignoni, ni več Francija, temveč je to Nova Zelandija!

K sauvignonu bi se odlično podale testenine s šparglji in kozicami ala Peter Bajnoci!

Nova Zelandija je zadnjih nekaj let veliko energije usmerila v sauvignone in iz njih naredila vrhunske izdelke. Novozelandski sauvignoni utelešejo in izražajo vse glavne lastnosti tega vina: so resnično sveža vina in imajo močno aromo po bezgu. Le kdo ne pozna ikoničnega Marlborough Sauvignona?

Kako pa je s sauvignoni v Sloveniji?

Pullus

V Sloveniji sauvignoni še niso dosegli bistvene prepoznavnosti. Posebno omembo zasluži Pullus Sauvignon, ki dobro sledi novozelandce in kaže vse glavne lastnosti te sorte. Na ocenjevanju vin Sommelierska selekcija 2020 so ga izbrali celo za najboljše med belimi vini! (vir)

Pullus sauvignon je vedno kombinacija več različnih leg Štajerske (Haloze, Slovenske Gorice, Maribor). Vino je nežne limonaste barve. Nos je izredno aromatičen, izrazit in hkrati širok, ne preoster. Na začetku zaznamo tropsko sadje, ki ga dopolnjuje grenivka, zaznamo še belo cvetje. Vino razvije lep vonj kosmulje in se zaključi v blago in prijetno pikantnost. Okus je izredno sočen, živahna kislina je zrela, prijetna in osvežujoča. Vino sadnost izrazi tudi na okusu, ki se zaključi z dolgim pookusom. Gotovo gre za enega izmed boljših slovenskih sauvignonov zadnjih let, ima pa tudi zelo prijazno ceno, dobite ga že za manj od 6 EUR.

Pullus sauvignon

Verus

Drugi slovenski sauvignon, ki je omembe vreden, je Verus Sauvignon. Prihaja iz podobnih leg kot Pullus, le da so bolj skoncentrirane na lokacije med Ormožem in Ljutomerom in trte rastejo večinoma na laporju. Verus pripravlja tudi druga izvrstna vina (modri pinot!) in je ena boljših štajerskih vinskih kleti. Verus sauvignon ima izrazit karakter sauvignonov, cvetlično-sadno aromo, nežno tropsko sadje na okusu, izražene kisline in dolg pookus. Poskusite oba, Verus in Pullus! Kateri je več vreden in kateri ima višjo ceno?

Verus Sauvignon

Advertisement

One thought on “Sauvignon, Pullus in Verus

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s