Brezalkoholno vino


Vsebina tega zapisa se vam bo morda zdela čudna, vendar ga le preberite. Ali brezalkoholne pijače, ki bi imela karakter vin, sploh obstajajo? Kje jih dobiti? Za kaj sploh gre?

Priznajte, da ni nobene druge pijače, ki bi bila podobna vinu. Pivo je drugačno, sokovi so drugačni, žgane pijače so spet nekaj drugega. Kaj naj torej naroči ljubitelj vina, ki pa si ne želi učinka alkohola?

Na prvo misel boste gotovo rekli, da brezalkoholna vina pa res ne obstajajo, ali pa da gre potem za nek dolgočasen grozdni sok… Poglejmo resnico!

Brezalkoholna vina obstajajo!

Sicer jih pri nas ne boste mogli dobiti, poglejte pa si na primer Amazon ponudbo. Če želite poizkusiti brezalkhonolno vino, si ga bo torej najbolje naročiti preko Amazona. Naše spletne vinoteke ga nimajo. Škoda!

Kako odstranijo alkohol iz vina?

Najprej naredijo klasično vino, ki mu nato z reverzno osmozo ali pa z vakumsko destilacijo odstranijo alkohol. Več tule. Tekom tega procesa pa na žalost iz vina izgine tudi marsikatera dobra lastnost vina. Škoda!

Kakšnega okusa je brezalkoholno vino?

Ko vinu odstranijo alkohol, mu s tem odstranijo tudi pomembne elemente, ki vplivajo na naše doživljanje vina. Sicer nas alkohol ne bo omamil, vendar imajo brezalkoholna vina manj okusa in manj vonja. Alkoholni hlapi namreč skrbijo za prenos arom iz vina v nos. Če ni alkohola, arome ne pridejo v naše nosove! Škoda!

Pravijo, da se količina antioksidantov, kot je reservatrol, ne zmanjša. Torej bi bil brezalkoholni cabernet sauvignon lahko prav dober za zmanjševanje krvno-žilnih bolezni in to brez stranskih učinkov alkohola.

2 thoughts on “Brezalkoholno vino

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s