Noben kraj na svetu ni bolj povezan z vini, kot je to Bordeaux. Vendar niso vsa Bordeaux vina draga, kot tudi niso vsa Bordeaux vina dobra.
Bordojec
Vinu iz okolice francoskega mesta Bordeaux, ki leži skoraj na obali Atlantika, po slovensko rečemo bordojec. Ker so njihova najbolj znana vina rdeča, se bomo tukaj ukvarjali samo z rdečimi bordojci.
Klima
Mesto Bordeaux ima zmerno morsko klimo, saj leži zelo blizu obale Atlantskega ocena, tik ob širokem lijakastem izlive reke Garone. Poletja so topla vendar ne vroča, zime so hladne, vendar ne sibirsko mrzle. Sicer pogosto dežuje, vendar obmorski gozd zaustavi veliko dežja.
Geografija
Vsak ljubitelj vin mora vedeti, da sta v Bordeauxu dve pomembni geografski področji, ki ima vsaka svoje lastnosti in značilna vina. Levi breg in desni breg reke Garone. Vsako od teh dveh področjih ima svoje klimatske značilnosti in malo drugačna tla. Na levem bregu so tla prodnata, na desnem glineno apnenčasta, obe podlagi pa sta revni in se mora trta precej mučiti, da pride do primerne vode. Pravi ljubitelj bordojcev ima ponavadi tudi svojega favorita, bodisi so mu všeč vina z desnega, bodisi z levega brega.
Trte
Za pridelavo rdečih bordojcev se uporablja štiri vrste grozdja, v različnih razmerjih, ki niso natančno predpisana:
- Cabernet Sauvignon (ribez, črno sadje, tanini) – prevladuje na levem bregu
- Merlot (črno sadje, sliva, blagi tanini, žamet) – prevladuje na desnem bregu
- Cabernet Franc (sadnost)
- Petit Verdot (začimbe, tanini)
Levi ali desni breg
V osnovi je vina z enega od bregov reke Garone dokaj enostavno ločiti. Levi breg (zahod) ima večino Cabernet Sauvignona in zato temnejšo barvo in več taninov. Desni breg (vzhod) pa več Merlota z mehkejšimi tanini in bolj žametnim občutkov v ustih. Če imate raje močnejša vina, se boste verjetno zelo odločili za levi breg, če pa uživate v mehkejših slivastih občutkih, boste izbrali desni breg.
Kako bordojca prepoznati z nalepke
Na vinskih nalepkah skoraj nikoli ne piše, ali je vino z levega ali desnega brega, temveč so na nalepkah napisana imena vasi. Torej moramo za dobro izbiro levo-desno vedeti, katera vas je na katerem bregu. Takole gre:
- Levi breg: Medoc, Margaux, Paulliac, Graves, Saint-Estephe
- Desni breg: Saint-Emilion, Pomerol
Obstaja pa tudi velika ponudba bordojcev, ki ne spadajo ne na levi in ne na desni breg, temveč jih pridelujejo bolj na jugu. Ta vina navadno na etiketi nimajo navedene vasi, temveč piše samo Bordeaux ali Bordeaux Superiore. Ta drugi naziv “Superiore” pa ne pomeni, da je to vino kaj superiorno, temveč to pomeni “zgornji” oz. je to tisti del Bordeaux področja, ki je pač višje od reki Garoni.
Izlet v Bordeaux
Pred nekaj leti sem obiskal mesto Bordeaux in njegovo vinsko okolico.
Mesto Bordeaux, prvi polni Bordojec in en povprečen
Médoc



St. Emilion in Pomerol
Dan kasneje smo obdelali St. Emillon in Pomerol na desnem bregu, kjer so tla malo drugačna in so vina zato osnovana precej bolj na Merlotu. Za razliko od Médoca na levem bregu, kjer je večina Cabernet Sauvignona. Desni breg ima malo bolj lahka vina, malo več začimb in manj barikiranja. Obiskali smo posestvo Chateau De Sales, kjer nam je vodička Marjorie res prijetno in strokovno popeljala od zgodovine posestva, skozi kleti do končne pokušine. Mimogrede smo izvedeli še zgodbo o tem, kako so nastali tipični bordojski kolački Caneles.
Imeli smo veliko srečo, da smo spoznali celo eno od 4 solastnikov posestva, ki je prišla na posestvo na obisk svojih vnukov.


Nujen je tudi obisk vasice St. Emillion, kjer je sicer malo več turistov, je pa hkrati bolj živahno in se da tudi kaj pojesti (in popiti).

Zaključek
Vsak pravi ljubitelj vin mora obiskati Bordeaux regijo, nujno pa se je na izlet pripraviti, pogledati zgodovino regije in vin, pokusiti različne bordojce in si vzeti dovolj časa za obisk. Poskusiti je potrebno čim več različnih vin, saj šele tako človek spozna razlike med njimi in če bolje spozna vse podrobnosti, ki se skrivajo v vinih.
Če vas zanimajo še kakšne podrobnosti ali želite nasvete za obisk, se mi javite. Z veseljem vam pomagam.
6 thoughts on “Bordeaux, Cabernet Sauvignon in Merlot”