Hrvaška vina, Istra


Vinarji v Istri so v zadnjih letih močno izboljšali svoja vina. Če smo istrska vina pred leti povezovali s kislinami in smo jih redčili z vodo, si zdaj zaslužijo pozoren pogled in posebno obravnavo. Bravo, Istra!

Ne bi pisal o vinih, ki dosegajo previsoke cene in so bolj primerna za posebne priložnosti. Posvetimo se raje tistim vinom, ki so nam cenovno dosegljiva in kjer njihova kakovost presega njihovo ceno.

Malvazija, belo istrsko vino

Med belimi vini iz Istre mora biti na prvem mestu seveda omenjena malvazija. Hkrati je to vino, ki je v zadnjih letih najbolj napredovalo in si zasluži mesto na vsaki mizi, tako v Istri kot tudi doma na celini. Malvazija je sveže suho belo vino blede barve, z nežno cvetlično aromo in nekaj mineralnosti na okusu. Pogosto nas v ustih spomni na breskve. Malvazija je živahen spremljevalec lažjih jedi, ki jo je nujno potrebno servirati hladnega.

Kako izgovarjamo “malvazija”? Po slovensko se to vino izgovarja z naglasom na predzadnjem zlogu, torej malvazíja. Hrvati pa jo v svojem jeziku naglasijo v sredini, torej malvázija. Uporabljajmo slovensko izgovarjavo, ki je podobna italijanski: malvazíja!

Kljub temu, da malvazijo prideluje skoraj vsak istrski vinar, vam tule lahko priporočim naslednje tri istrske malvazije:

Glede malvazije obstaja še ena zanimivost, ki jo najlažje doživite v vinskemu baru Rigo v centru Novigrada. V okolici vasi Brtonigla so namreč štirje različni tipi zemlje. Vinar Cattunar pripravlja štiri izvedbe malvazije, vsaka je rasla na malo drugačni zemlji. Tako so nam na voljo štiri Cattunar malvazije:

  1. Malvazija Cattunar – crna zemlja
  2. Malvazija Cattunar – crvena zemlja
  3. Malvazija Cattunar – bijela zemlja
  4. Malvazija Cattunar – siva zemlja

Če ste štirje pivci, naj si v vinskem baru Rigo vsak naroči svojo barvo Cattunar Malvazije in nato primerjajte razlike med okusi, ki so nastali samo zaradi različne zemlje, kjer je rasla trta. Vsi štirje vinogradi so si namreč zelo blizu in med njimi ni velikih razlik, razen seveda podlage oz. zemlje.

Peneča malvazija Senator, Cattunar

Ko smo pri Cattunarju, moramo omeniti še njihovo peneče vino Senator, ki je narejeno iz malvazije po tankovski metodi. Dobro peneče vino po zmerni ceni okoli 15 EUR! Le ime nekako ne deluje najbolj moderno.

Teran, rdeče istrsko vino

Istrani za svoje rdeče vino ne bi smeli uporabljati imena “teran”, saj je to ime dovoljeno le za rdeče vino s slovenskega Krasa, ki je narejeno iz grozdja refošk. O tem več preberite tule. Sicer pa se govori, da bo EU Hrvatom dovolila izjemo in jim dovolila uporabo imena Teran. Bomo videli…

Istrsko vino, ki mu rečejo “teran” je narejeno iz grozdja, ki mu rečejo “teran” in je drugačno od terana s Krasa. Istrski teran je suho rdeče vino, ima globoko vijolično barvo z vonji in okusi po višnjah. V ustih začutimo svežino in srednje tanine. Podobno kot malvazija so tudi teran v Istri včasih delali pretirano kislega, zdaj pa so ga umirili in je bolj prijeten.

Preberite tudi: Hrvaška vina, Dalmacija

Advertisement

3 thoughts on “Hrvaška vina, Istra

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s