Kako prepoznati pokvarjeno vino?

na dan

Občasno se zgodi, da tudi v restavraciji na mizo dobimo kozarec vina, ki se je pokvarilo. Še bolj pogosto se nam to zgodi doma, če vino hranimo na neprimeren način.

O tem, kako moramo doma hraniti vino, sem že pisal, tokrat pa poglejmo, kako sploh prepoznamo pokvarjeno vino.

Pogled: temnejša barva

Pokvarjeno vino je že na pogled temnejše in bolj rjavkaskto od nepokvarjenih vin. Rdeča barva rdečih vin postane rjava, bela vina postanejo oranžno rjave barve. Pokvarjeno vino je zelo pogosto motno. Vse to so prvi znaki, da se je z vinom nekaj zgodilo, kar bomo potrdili kasneje na vonju. Niso pa vsa rjavkasta ali oranžna vina pokvarjena! Gre samo za prvo indikacijo, da je morda šlo kaj narobe.

Pokvarjeno vino ima lahko drobne mehurčke – po domače rečemo, da “mozira“. To okvaro bomo takoj potrdili v ustih.

Pozor: usedlina v rdečih vinih še ni znak, da je vino pokvarjeno! Usedlina je naraven pojav, vseeno pa pri točenju pazimo, da v kozarec z vinom ne natočimo še usedline. Usedlina naj ostane v stleklenici in naj gre skupaj s prazno steklenico v smeti.

Vonj: kisloba in plesen

Že od odpiranju steklenice s pokvarjenim vinom bomo začutili neprijeten vonj. Začutili bomo kislobo in plesen. Morda celo kemikalije, kot je lak za nohte, aceton, kis ali razredčilo.

Moteč vonj je jasna potrditev, da je vino pokvarjeno.

Okus: kisloba, neprijetnosti

Da je neko vino pokvarjeno, bomo dokončno lahko potrdili z okušanjem. Poskusimo majhen požirek, konec koncev pokvarjeno vino ni strupeno, temveč samo neprijetno. Če bo vino tudi na okusu neprijetno, če nas bo dražilo in spominjalo na kis ali plesen, je to dokončen znak, da je vino pokvarjeno.

Kaj narediti, ko ugotovimo, da je vino pokvarjeno?

Če smo pokvarjeno vino našli doma v lastni zbirki, ga bomo zlili stran ali ga morda porabili za solatni kis. Če je pokvarjena sveže kupljena steklenica, jo odnesimo nazaj prodajalcu, da nam jo zamenja za dobro steklenico. Prodajalci vina morajo vedeti, da se vino lahko pokvari tudi v originalno zaprti steklenici in nam navadno brez težev dajo drugo steklenico, lahko tudi iz iste serije.

Če pa pokvarjeno vino odkrijete v restavraciji, tako vino brez zadržkov zavrnite. Natakar bo verjetno še sam povohal vino in odnesel steklenico in prinesel novo. Tudi zato vam natakar pogosto ponudi vino v okušanje, preden natoči celemu omizju. Nič ni narobe, če pokvarjeno vino po poizkušnju zavrnete.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s