Sicilija, Nero d’Avola in Grillo


Na kaj pomislite, ko slišite Sicilija? Jaz na toplo podnebje, sproščene ljudi in na rdeče vino Nero d’Avola.

Sicilija je otok, kjer so se skozi zgodovino izmenjevali mnogi narodi in vladarji in vsak od njih je na otoku pustil nekaj svoje tradicije: Grki, Rimljani, Normani in Turki. Trenutno Siciliji vladajo trije gospodarji: Rim, Bruselj in tradicionalna lokalna kriminalna oblast mafija.

Kar se tiče vin in terroirjev, je Sicilija izredno bogata, od vulkanskih tal okoli Etne, preko južnega dela, ki je celo južneje od mesta Tunis, do sredine otoka, kjer nevarnost grozdju predstavlja visoka poletna vročina. Več kot polovico siciljskih vinograd je potrebno namakati. Vinogradniki so se v zadnjih letih usmerili v kakovost namesto količin in tako so njihova vina našla pot v mnogo kozarcev po celem svetu.

Rdeča sicilska vina

Nero d’Avola (rdeče)

Nero d’Avola je sicilska vrsta grozdja, ki je tlakovala pot tudi drugim sicilskim vinom. Doma je v okolici mesta Avola na skrajnem jugovzhodu otoka, zdaj pa jo gojijo po celem otoku. Nero d’Avola je bogato sadno rdeče vino, ki nam v celinski Evropi v kozarce prinese južnjaško toploto v še tako hladne in vlažne jesenske dni. Najlažje ga boste lahko dobili v supermarketih severne Italije. Sadni vonj, robide in borovnice v okusu, srednje kisline, lepo zaokroženo vino, toplo, krepko telo.

Syrah (rdeče)

Syrah ni najbolj tipičen za Sicilijo, imajo pa zame tista sicilska Syrah vina, ki jih pridelujejo na vulkanskih tleh Etne, izredno lepo kombinacije toplote in mineralnosti. Syrahovo sadnost, kislost in močne tanine ta vulkanska mineralnost lepo dopolni in naredi kompleksno vino po celem spektru okusov in vonjev. Temen v kozarcu, aromatičen na nosu, zaokrožen v ustih, pikanten, mineralen.

Bela sicilska vina

Grillo (belo)

Iz grozdja grillo sicer pridelujejo njihovo znano Marsala vino, ki pa mu popularnost počasi pada. Zadnja leta iz grilla pridelujejo sveža, lahka bela vina, ki imajo v okusu sadje, limone in oreščke. Grillo je relativno poceni vino, ki se ga pogosto pije kot namizno vino ob kosilu.

Cataratto (belo)

Cataratto grozdje zaseda celo 60% vseh vinogradov na Siciliji! Ima velik donos, nevtralen okus in nizke kisline, kar ne kaže na visoko kvaliteto vina. Večina se ga spije kot sestavina enostavnih in poceni namiznih vin, nekaj malega pa se uporabi za Marsallo.

dav
Catania, glavni trg pred katedralo (foto Andrej Planina)
Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s