Mehurčki na Krasu 2019, Trst

Dogodek “Le Bollicine sul Golfo” postaja vedno večji in vedno bolj pomemben. Na festivalu v Pomorski postaji na obali tik ob glavnem trgu Piazza Unitá imate edinstveno priložnost poskusiti in primerjati slovenska, italijanska in hrvaška peneča vina. Novo ime dogodka, ki so ga letos uporabili prvič, je “Mehurčki ob Tržaškem zalivu

Mene so letos pritegnila 3 vina oziroma njihovi pridelovalci: Prosekar, Fedora Pet-nat in Colja Carmi Rosé.

Prosekar

Na prvem mestu moram omeniti vino “prosekar“, ki so se ga pred nekaj leti lotili pridelovalci izpod vasi Prosek-Prosecco. Vinograde imajo za gradom Miramare, na precej strmih pobočjih, ki pa so odlično osončena in imajo res dobro odvodnjavanje (30% strmina). Zaradi izjemno omejenega prostora za vinograde člani društva Prosekar aktivno iščejo lastnike zapuščenih vinogradov na tem področju, ki bi jim bili vinograde pripravljeni prodati ali jih prepustiti v upravljanje. Trenutno namreč vsi skupaj naredijo le 4.500 steklenic penečega vina, ki pa je visoke kakovosti in se lahko brez sramu postavi ob bok razvpitemu Proseccu.

Prosekar pridelujejo s posebnim starim izvirnim postopkom, kjer vino po začetni fermentaciji dozori na kvasovkah v steklenicah. Uporabljajo grozdje vrst vitovska, malvazija in glera. Nekateri vinarji na koncu te kvasovke odstranijo, drugi pa ne in je zato njihovo vino malo motno, vendar mu to le doda h kompleksnosti. Prosekar izdelujejo brez dodajanja kvasovk, sladkorja in sulfitov in je to torej izredno naravno vino.

Končni rezultat je suho sveže peneče vino z drobnimi mehurčki, ki je primerno za k raznovrstni hrani, od lahkih do težkih jedi. Edino k sladkim jedem ga ne bi priporočil – morda kakšno sladko izvedbo Prosekarja.

http://www.prosekar.it

Preberite tudi članek o vinu Prosecco: Prosecco, DOC, DOCG, Cartizze

Na dogodku sem poskusil Prosekar Rupel in Prosekar Štoka.

 

Colja, Vipava

Naslednji vinar vreden omembe je bil g. Davorin Colja iz Vipavske doline, ki je predstavljal dve svoji penini: Carmi Rosé in Carmi.

Colja carmi Rose

Carmi Rosé izvedbo poznam izpred nekaj let, ko se mi je v spomin vtisnil okus po kruhu, kot ga pričakuješ pri najboljših šampanjcih. Osnovni vini sta Cabernet Sauvignon in Merlot, kar sicer ne daje visokih pričakovanj. Barva je rožnato čebulna, vino je polnega okusa, s sadno aromo s pridihom arome krušne skorje. Priporočam!

V kleti Colja pridelajo sicer precej več mirnih vin, Carmi penin po klasični metodi pa je vsako leto skupaj okrog 3.000 steklenic. G. Colja pravi, da kupci/gostinci od enega vinarja zahtevajo celo paleto vin, sveža bela, močna rdeča in tudi penine. Tako vse potrebno dobijo od istega dobavitelja. Colja Carmi Rosé boste v trgovinah sicer zelo težko dobili, belo verzijo Carmi penine pa imajo redno na policah ljubljanske trgovine Leclerc.

https://www.vinacolja.si/slo/vina-colja

Fedora Pet-nat

pet-nat

Naslednji, ki mi je padel v oči, je bil ekstravagantni Valter Kobal, ki ga v javnosti prepoznamo po vedno prisotnem klobuku stila fedora, od koder tudi ime Valterjeve vinske hiše – Vina Fedora. Valter Kobal poleg svojega dela v kostumografiji dela naravna tradicionalna vina, ki jih boste hitro prepoznali po ilustracijah na nalepkah.

Letos sem prvič spoznal njegovo peneče vino Fedora Pet-nat, ki ga je g. Kobal pridelal po starinski metodi “petillant-naturelle”, kar pomeni “naravno peneče”. Gre za preprosto metodo druge fermentacije, ki mehurčke tvori iz naravnih sladkorjev v steklenici. Vendar pa je to metodo kreiranja penečih vin tudi precej težje nadzorovati. Zaradi relativne nestabilnosti se taka vina navadno hitro popijejo, pogosto se tudi ne filtrirajo.

Tudi Fedora Pet-Nat je nefiltriran, zato je moten in na pogled bolj spominja na Bellini koktajl (peneče vino in breskov sok). Tudi na nosu je še malo saden, v kozarcu zaradi ostalih kvasovk roza oranžno moten, v ustih pa je to že prava penina z manj mehurčki. Valter Kobal to vino pravilno opisuje kot “rustikalno in hkrati nežno, iskrivo in zelo sadno peneče vino, ki je izjemen odraz svojega terroirja.” Gre za posebnost brez dodanih sulfitov, ki jo je vredno poznati in poizkusiti, stabilnost pa mu zagotavlja naravna usedlina v vinu. Vino Fedora Pet-nat bo zaradi trenutne nagnjenosti k vsemu naravnemu gotovo našla pot na mize modernih restavracij.

Monterosso, Savudrija

Njihovo peneče vino Monteclassico je narejeno iz grozdja malvazija narejeno po klasični metodo, prijetno elegantno z lastnostmi malvazije https://www.monterossoistra.com/proizvodi/vina/monteclassico/

Zanimivost kleti Monterosso je njihovo rdeče vino Nerone, ki je narejeno iz grozdja Montepulciano D`Abruzzo, kar je velika redkost za ta del Evrope. Sicer ima relativno visoko ceno okrog 15 EUR. Gre pa za tipično dobro vino srednje Italije, s srednje močnim telesom, srednjimi kislinami in elegantnimi tanini.

 

Zaključek

Na dogodku marca 2019 je bilo prisotno skoraj 70 vinarjev iz Italije, Slovenije in Hrvaške:

  • Anima Istra, Slovenija
  • Monterosso, Savudrija, Hrvaška
  • Bajta, Zgonik, Italija
  • Berce, Dornberk, Slovenija
  • Sirk, Dobrovo, Slovenija
  • Bortolusso, Carlino, Italija
  • Brojilili, Oglej, Italija
  • Ca’ dei Faggi, Raschiacco di Fedis, Italija
  • Ca del Ge, Montalto Pavese, Italija
  • Calatroni, Montecalvo Versiggia, Italija
  • Cantina Benincasa, Bevagna, Italija
  • Cantina Davinci, Montale, Italija
  • Vinska klet Frelih, Šentrupert, Slovenija
  • Vinska klet Pri Starčih, Sežana, Slovenija
  • Cantina Casabella, Castell’Arquato, Italija
  • Franc Arman, Vižinada, Hrvaška
  • Čotar, Komen, Slovenija
  • Colja, Branik, Slovenija
  • Cantina Cormons, Krmin, Italija
  • Costalunga, Castegnero, Italija
  • Tenuta Baroni del Mestri, Krmin, Italija
  • Colja Jožko, Zgonik, Italija
  • Enoteca Adriatica, Trst, Italija
  • Fedora Vina, Štanjel, Slovenija
  • Il Monticino, Zola Predosa, Italija
  • Klet Vipava 1894, Vipava, Slovenija
  • Vignato Virgilio, Gambellara, Italija
  • Komjanc, Števerjan v Brdih, Italija
  • La Ferula, Staranzano, Italija
  • Ostrouska, Zgonik, Italija
  • Paolo Rodaro, Čedad, Italija
  • Casalone Viticoltori, Lu Monferrato, Italija
  • Prosekar, Prosek, Italija
  • Ravalico vinarstvo, Nova vas, Hrvaška
  • Sancin, Dolina, Italija
  • Štrukelj, Vogrsko, Slovenija
  • Tenuta Tomasella, Mansue, Italija
  • Tonut, Krmin, Italija
  • Vigneti Conte, Tržič, Italija
  • Vinakras, Sežana, Slovenija
  • Vina Štoka, Dutovlje, Slovenija
  • Rodica, Marezige, Slovenija
  • Oltrenero Zonin, Gambellara, Italija
  • Savron, Gabrovica, Italija
  • Milič, Zgonik, Italija
  • Slavček, Dornberk, Slovenija
  • Bassanese, Kaštel, Hrvaška
  • Quadra, Cologne, Italija
  • Zanotto col Fondo, Montebelluna, Italija
  • Frescobaldi, Toskana, Italija
  • Žorž, Vipava, Slovenija
  • Vinska klet Goriška Brda, Dobrovo, Slovenija
  • Kmetija Kraljič, Dornberk, Slovenija
  • Xan, Azerjbadžan
  • Bottazzi, Besozzo, Italija
  • Vineria Grudina, Trst, Italija
  • Antico Podere, Monselice, Italija
  • Castello di Spessa, Koprivno, Italija
  • Kante, Nabrežina, Italija

 

Več o dogodku: https://www.facebook.com/events/1186645658160504/

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s