Verona, Valpolicella in Amarone


Peljem se po avtocesti od Trsta proti Veroni in na obeh straneh gledam vinograde.

Valpolicella in Prosecco
Kje je Valpolicella?

Začnejo se že v Furlaniji, potem se okoli Benetk malo umaknejo industriji, pred Verono pa so spet bolj pogosti. Tik pred Verono zavijem na izvoz proti kraju Soave in tam odkrijem prijetno obzidano mestece, ki že zelo dolgo živi predvsem od svojega odličnega belega svežega vina. Vinoteke, kleti in restavracije ponosno razkazujejo svojo ponudbo, domačini in obiskovalci pa uživajo v prijetnem okolju. Vendar področje Soave ni edino znano področje v deželi Veneto. Malo na vzhod je doma Prosecco, na zahodu pa je Valpolicella, še malo bolj na zahod pa je tik ob Gardskem jezeru Bardolino.

Kakšna vina prihajajo od tam? Poglejmo si regijo Valpolicella in še posebej tamkajšnje vino Amarone.

Vino Amarone

Valpolicella je najbolj znana po rdečem vinu Amarone, ki je pridelano iz ovelega grozdja in je zelo aromatično, sadno in polno. Grozdje večinoma sorte Corvina nekaj mesecev sušijo na zračnih podstrešjih (glej sliko) in ga šele nato stiskajo. Vino nato nekaj let preživi v sodih in steklenicah in šele po 5 letih pride na trg. Vino Amarone ima okoli 15% alkohola in zelo nizke kisline. Amarone je nastal po naključju, ko je nek vinar pustil malo predolgo vreti mošt za sladki Reciotto in so kvasovke predelale preveč sladkorja. Rezultat ni bilo sladko vino, temveč so ga zaradi pomanjkanja sladkorja poimenovali Amaro (grenko) oziroma Amarone (veliko grenko). Seveda vino ni grenko, ni pa niti sladko. Ker za pridelavo ene steklenice porabijo več grozdja in ker procedura traja kar dolgo, boste za dober Amarone plačali več kot 30 EUR. V Veroni je navada, se ob družinskih praznikih ob obroku odpre steklenica Amaroneja!

Vino Ripasso

Pametni vinarji so ugotovili, da ostanke prešanja Amaroneja lahko uporabijo še enkrat! Klasično pridelano rdeče Valpolicella vino zmešajo s tropinami, ki imajo v sebi še vedno ogromno potenciala za tanine, in pustijo da se zgodi druga fermentacija. Končni rezultat je Ripasso, vino ki je cenejše od Amaroneja, ima pa vse njegove dobre lastnosti. Sicer mu pravijo, da je to Amarone za reveže, vendar je tudi blažji od Amaroneja. Meni je Ripasso celo bolj všel od Amaroneja, saj lepo združuje svežino klasičnega rdečega vina in Amarone strukturo. Za Ripasso boste plačali okoli 20 EUR.

Vini Valpolicella Classico in Valpolicella Superiore

Osnovni rdeči Valpolicella vini Classico in Superiore sta obe lahki in imata več kislin, skoraj nikoli ju ne starajo v sodih in sta odlična popotnica italijanski hrani. Okoli Verone imata podobno vlogo kot Chianti v srednji Italiji. Razlika med njima je v lokaciji, kjer sta pridelani. Vedno pa jih delajo iz grozdja sort Corvina, Rondinella in Molinara.

Obisk kleti Villa Mosconi Bertani

Priporočam obisk posestva Villa Mosconi Bertani in degustacije njihovih vin http://mosconibertani.it/en/tours-and-tastings

Družina vin s posestva Villa Mosconi Bertani
Družina vin s posestva Villa Mosconi Bertani, foto by Andrej Planina
Advertisements
Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s