Antioksidanti v vinu in Resveratrol


Danes sem v neki slovenski reviji prebral članek o koristih resveratrola, zraven pa je bil oglas za tablete Resveratrol Forte ali nekaj takega. Članek je očitno promocijsko besedilo z namenom prodati čim več teh tablet. Pozabili pa so omeniti, da je resveratrol prisoten tudi v rdečih vinih!

Kaj je resveratrol?

Resveratrol je močan antioksidant, ki učinkuje precej močneje od vitamina C. Antioksidanti delujejo neposredno na celice in jim omogočajo hitrejšo regeneracijo oziroma ščitijo pred poškodbami celic. Priporočajo ga za zmanjševanje tveganja pred boleznimi srca in ožilja, menda pa tudi uravnava oba holesterola. Več si lahko preberete tule: https://resveratrol.si/

Resveratrol najdemo v pečkah in lupinah grozdnih jagod, od tam pa pride tudi v vino. Predvsem ga najdemo v rdečem vinu, ker je rdeče vino tekom maceracije precej dalj časa v stiku s pečkami grozdja. Belo vino se namreč ne fermentira skupaj z lupinami in pečkami in zato ne prejme resveratrola.

Priporočen dnevni vnos resveratrola je 200 mg, kar bi ustrezalo količini, ki je v 6 kozarcih rdečega vina. To seveda ne pomeni, da morate vsak dan spiti 6 kozarcev rdečega vina, saj bi to pomenilo precej veliko alkohola, ki bi izničil vse koristi resveratrola. Boste pa verjetno po zadovoljni, ker boste ob užitkih rdečega vina prejeli še nekaj koristnih snovi.

Resveratrol je prisoten tudi v nekateri drugi hrani, predvsem v orehih in borovnicah, vendar so vse raziskave usmerjene predvsem v resveratrol, ki je na voljo v grozdju in v rdečem vinu.

Francoski paradoks

Že v 80. letih so znanstveniki začudeno opazovali Francoze, ki pojedo precej mastne hrane in kljub temu nimajo prav veliko srčno žilnih bolezni. Ena od možnih razlag francoskega paradoksa je v tem, da jih morda redno dnevno uživanje rdečega vina nekako ščiti pred slabimi posledicami mastne hrane in tako so prišli do spojine resveratrol. Preberite več o tem na Wikipediji.

Pravijo, da je za odpornost proti srčno-žilnim boleznim bolje piti zmerno ali pa sploh nič. Najbolj škodljivo je občasno in pretirano pitje alkohola, saj velika količina alkohola močno prevaga vse morebitne dobre strani sestavin v rdečem vinu.

Več o vplivih rdečega vina na srčno-žilne bolezni si lahko preberete tudi tule: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281

Mayo klinika glede največje še dopustne količine alkohola dnevno svetuje največ 1-2 pijači dnevno za odrasle ljudi, kjer je ena merica cca. 1,5 dcl vina ali 3 dcl piva.

V nobenem trenutku si ne dopustite, da bi zaužiti alkohol povzročil spremembo vašega razpoloženja in vaše sposobnosti dojemanje okolice. Alkohol vam lahko povzroči veliko škodo.

kozarec rdečega vina
foto by Andrej Planina

Na koncu ne smem pozabiti omeniti uradnega znanstvenega mnenja, da “ni trdnih dokazov o dobrih učinkih Resveratrola na katerokoli bolezen ali da resveratrol podaljšuje življenje!”

https://en.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

Advertisement

2 thoughts on “Antioksidanti v vinu in Resveratrol

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s