Krmin, Brda (Cormons, Collio)


V Furlaniji, tik za slovensko mejo ob Brdih, je znana italijanska vinorodna pokrajina Collio oz. še bolj natančno Colli Orientali, sredi nje pa kraj Krmin, oziroma Cormons po italijansko.

Vsako pomlad v Krminu lokalna zveza neodvisnih vinogradnikov organizira živahno in javno predstavitev vin svojih članov, povabijo pa še svoje znance iz Slovenije, predvsem iz Brd.

Leta 2019 je bila prireditev 13. aprila, na njej se je na glavnem trgu pred občinsko stavbo in pred vaško vinoteko predstavilo okoli 30 vinarjev. Vsak je imel na glavnem trgu simpatičen sod, ki je služil kot pult, in na njem nekaj svojih vin. Za 15 EUR lahko pokusite res veliko vin in se pogovorite z vinarji osebno, tudi po slovensko. Dogodek je sicer majhen, je pa zelo primeren za enodnevni izlet in sprehod po vinogradih, ki so oddaljeni le nekaj korakov od glavnega trga v Krminu. Le nekaj kilometrov iz Krmina je tudi znana restavracija La Subida, oziroma Osteria de La Subida, kot se imenujejo sami. Izlet v Krmin je idealen tudi kot podaljšek izleta v slovenska Brda, ki bo še lepši, če ujamete kakšen lokalni dogodek, kot je tale v Krminu ali v sosedenjem Rožacu (Rosazzo).

Na dogodku je poskrbljeno tudi za tiste, ki želijo poskrbeti za skladnost svojega telesa z umom, saj so organizirali voden sprehod med vinogradi in vodeno jogo med vinogradi.

Podobni dogodki v naši bližini so še Mehurčki na Krasu in Okusi Vipavske.

img_20190413_151325

img_20190413_151224

V letu 2019 so bili na dogodku prisotni naslednji vinarji:

In pa naslednji gostje iz slovenske strani Brd:

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s