Francoska vina v slovenskih restavracijah


Francoska vina me zadnja let navdušujejo, predvsem Bordeaux vina. Precej hodim v različne restavracije v Sloveniji in iz radovednosti vedno raziščem tudi vinsko karto. Zelo zelo redko pa naletim na vina, ki ne bi bila iz Slovenije. Sicer se ponudba vin v restavracijah počasi in stalno izboljšuje – tudi v bolj povprečnih restavracijah je možno najti vedno več vin. Še vedno pa so v 95% primerih v ponudbi samo slovenska vina. Morda kakšno hrvaško, italijansko, špansko, potem pa se že konča.

Zakaj ne ponujajo francoskih vin?

Izgovor, da so tuja vina predraga, ne zdrži, saj ni problem dobiti francoskega vina za enako ceno kot se prodajajo slovenska vina. Tudi ni več problem priti do teh vin, saj jih prodaja vedno več trgovin. Po mojem je problem v tem, da jih nihče od gostov ne išče oz. ne pozna. Tukaj pa bi morali svoje narediti gostinci in gostom ponuditi še kaj več od “Movia Velikega rdečega” ali “Rdeče Karoline”. Pri teh dveh vinih se namreč ponudba na zgornjem koncu rdečih vin večinoma konča tudi v najboljših restavracijah.

Omeniti moram dve ljubljanski izjemi: Bistro As in Cubo. Oba imata kar dobro založeno in spodobno ponudbo vin, od katerih jih večino dobiš tudi na kozarec in ni potrebno biti v družbi štirih, da bi lahko naročil celo steklenico dobrega vina. Samo eden ali dva pač ne moreta ob kosilu ali večerji popiti cele steklenice. Za domov pa je tudi ne moreš odnesti, ne?

Spomnil pa sem se na svoj zadnji obisk restavracije Franš v Beogradu! Kakšno presenešenje, ko sem videl njihovo vinsko karto! Ne samo, da so vina lepo razporejena po skupinah, imajo tudi zelo velik in širok izbor vin. Skoraj ni regije ali tipa vina, ki je ne bi ponujali. Poglejte si tole: http://www.frans.rs/assets/VINSKA_SRPSKA_PDF.pdf 700 vin! Zakaj tega ne zmore narediti nekdo od slovenskih gostincev? Zanimivo je prebrati članek na temo vin v Franšu, kjer je opisan njihov pogled na ponudbo vin: http://winestyle.rs/2010/restoran-frans/

Advertisement

One thought on “Francoska vina v slovenskih restavracijah

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s