Burgundija, Modri Pinot, Chardonnay


Francoska pokrajina Burgundija ima posebno mesto pri vseh ljubiteljih vina in dobre hrane. Če je Pariz glava Francije in Šampanja njena duša, je Burgundija trebuh Francije. Slovi po bogati kulinariki in seveda tudi vinih. Tule nas bodo bolj zanimala vina, od katerih je modri pinot najbolj tipičen za Burgundijo, takoj za njim pa je chardonnay.

Pravijo, da najboljši modri pinot prihaja ravno od tod, hkrati pa Burgundci pravijo, da pri njih ne bi uspevala nobena druga vrsta grozdja, saj je pokrajina precej severno in ima relativno hladno in mokro podnebje. Glavno mesto pokrajine je mesto Dijon, ki je nekako na pol poti iz severnega Pariza do južnega Lyona. Iz Pariza je najbolje priti s hitrim TGV vlakom (uro in pol vožnje), iz Slovenije pa z letalom iz Benetk neposredno v Lyon in nato naprej z avtom dve uri do Dijona. Avto pride še kako prav pri raziskovanju vinskih kleti in drugih ogleda vrednih stvari v Burgundiji.

Klasifikacija burgundskih vin

Če poznate bordojsko klasifikacijo, kjer je klasificirana vsaka klet, boste v Burgundiji gotovo zmedeni. Tukaj so v razrede razvrščeni posamezni vinogradi, ki so relativno majhni, in sicer poznajo štiri razrede:

  1. najboljši Grand Cru
  2. Premier Cru
  3. Appellation Communale (oznaka vasi) in
  4. zadnji razred Bourgogne (burgundsko vino).

Sicer pa v Burgundiji, kot tudi drugje po Franciji, ni v navadi, da bi na steklenico vina napisali iz katere vrste grozdja je pridelano vino. Se pa ve, da so rdeči burgundci iz modrega pinota, beli pa iz chardonnaya.

Modri Pinot

Ko ljubitelja vin vprašate, na katero regijo pomisli ob modrem pinotu, jih bo večina gotovo omenila ravno Burgundijo. Hkrati pa bodo pomislili na fino nežno in bogato vino, ki ima kljub svoji prefinjenosti v sebi obilo arom in okusov. Če so bordojska vina zame močna moška vina, je Pinot Noir prefinjena pijača za poznavalce, polna skrivnosti in odtenkov.

V severni Burgundiji od Dijona do uro vožnje na jug prevladuje sorta modri pinot.

Chardonnay

Primarno vino v Burgundiji, ki ga tudi pridelajo največ, je beli chardonnay. Sicer pa je tako, da chardonnay raste po vsem svetu in ni tako značilen ravno za Burgundijo, kot je na primer modri pinot. Boste pa tudi tukaj naleteli na izvrstne chardonnaye. Mene so v nekaterih kleteh na primer prepričali celo bolj kot najdražji in bolj razvpiti modri pinoti.

Château Marsannay

Samo 20 minut vožnje iz Dijona že pridemo v pravi vinski raj. V severnem delu Burgundije, v regiji Côte-d’Or, je doma nekaj najboljših vin. Château Marsannay je ena od kleti, kjer si lahko ogledate njihovo klet, pripravijo pa vam tudi vodeno degustacijo njihovih vin. Za degustacijo boste nekaj malega plačali, vam jo bodo pa pripravili ne glede na to, koliko vas je. Večinoma imajo modri pinot, nekaj tudi iz najboljših Grand Cru leg, vendar je izreden tudi njihov chardonnay. V lepo urejeni prodajni vinoteki so na voljo vina različnih letnikov in cenovnih razredov. Sama klet ni tako zanimiva, kot so nekatere druge kleti, je pa najbližje Dijonu in leži sredi najbolj cenjenih leg.

Château de Meursault

Klet in vinarna Château de Meursault v kraju Meursault je v dvorcu, ki ima svoje korenine v 11. stoletju. Cistercijanci so prvo vinsko klet naredili že v 12. stoletju in od takrat so kleti le še širili. V okviru ogleda kleti se z vodičko sprehodite skozi vsa obdobja kleti, zaključili pa ga boste z degustacijo njihovih dobrih vin. Klet je res zanimiva in velika, polna sodov in steklenic ter redkih in starih letin. Tudi tukaj vam je na voljo lepo urejena trgovina z vini.

Phillippe Leclerc, Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin je majhna vasica s hotelom, mestno hišo in nekaj lokali, skriva pa res veliko presenečenje. Na eni od ozkih uličic je vhod v vinsko klet Phillippe Leclerc z vabilom k degustacijam. Pritlščje ne obeta nič posebnega, ko pa so nas usmerili v klet, se nam je odprl neverjetno veliko in ekletkično (ne)urejeno podzemlje, ki sega še precej pod samo hišo. Ogromno prostorov, starih kmečkih strojev, sodov, steklenic, kočij, nagačenih konjev in še precej drugih živali. Tudi njihova vina so prvorazredna, kot je pričakovati za to področje. Med vsemi od več kot 30 vin, ki smo jih poizkusili, ni bilo prav velike razlike, vsa so bila vrhunska. Kot tudi drugje pa nikakor ni nujno, da vam bo najdražje vino tudi najbolj všeč. Včasih vam bo v spominu mnogo bolj ostalo cenejše vino, tisto najdražje pa boste kmalu pozabili, ne glede na ceno 100 in več evrov za steklenico. Poizkusite čim več vin, poslušajte vinarja ali sommelieja, ustvarite si svoje mnenje.

Château du Clos de Vougeot

Château du Clos de Vougeot je malo večji grad tik za vasico Vougeot, ki so ga ustanovili menihi in združuje kombinacijo vinske kleti in podeželskega gradiča. Svojega vina sicer ne pridelujejo več, so pa sredi najboljših leg v regiji. V gradu je dokaj velika trgovina z raznimi vinsko povezanimi pripomočki, notranjost gradu in vinskih kleti pa si lahko tudi ogledate – sami ali z vodičem. Posebnost gradu je v tem, da je lociran sredi najbolje klasificiranih vinogradov v Burgundiji.

Dijon

Mesto Dijon je izredno prijetno s srednjeveškim centrom, živahno lokalno tržnico in široko nakupovalno ulico. Še dodaten vpogled v nekdanje življenje v Dijonu boste dobili z obiskom muzeja burgundskega življenja (Musée de la Vie bourguignonne). Restavracijo za večerjo pa si izberite po svojem občutku – več kot je lokalnih gostov, boljša je restavracija. Kljub temu, da vsem angleščina ni ravno domača, boste gotovo jedli kot dijonski knezi. Po večerji pa na pijačo na Trg osvoboditve (Place de la Libération) – da, tudi Francozi so se osvobodili izpod nacistične Nemčije in njihovih lokalnih pomagačev.

Nasveti

  •        Let z Air France iz Benetk v Lyon
  •        Z najetim avtom v Dijon
  •        Hotel v centru Dijona
  •        Enodnevni izleti na jug Dijona, vsak dan 1-2 kleti, kosilo v malih mestecih

Advertisement

3 thoughts on “Burgundija, Modri Pinot, Chardonnay

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s