Grška vina, Samos Sec in Samos Doux


Zadnjič sem v eni od redkih vinotek v Ljubljani slišal izjavo, da “Grki pa res nimajo dobrih vin“. Najprej me je presenetilo posploševanje, kot drugo pa sem spomnil nekaj dobrih grških vin, ki sem jih poskusil v preteklosti.

Ta teden, ko sem na dopustu v Grčiji, sem se še nekajkrat spomnil na zgornjo izjavo in sem še posebej pozorno naročal in poskušal njihova vina. Bil sem na otoku Samos, ki je tudi v širšem okolju poznan po svojih vinih.

Samena Sec

Poskusil sem njihovo najbolj standardno vino Samena Sec, ki je narejeno iz grozdja muškat in ga prideluje tamkajšnja kooperativna klet. To je bilo prvo presenečenje, saj vino sploh ne kaže lastnosti, ki jih mi povezujemo z Muškati. Samena je suho vino, nima močne arome, spominja celo bolj na Sauvignon, že na vonju se občuti usklajenost, saj nobena aroma prav zelo ne izstopa. Okus zelo sledi aromi, vse sestavine so zelo lepo usklajene, občuti se celo malo smole, ki smo je navajeni v Retsini. Vendar ta smola nikakor ni prevladujoča niti izstopajoča. Pookusa ni veliko, vendar je to pri nestaranih belih vinih normalno. Skratka – Samena Sec je res dobro vino, lepo zaokroženo, prijetno, zelo se prilega grški hrani. Dobite ga v pol-litrskih steklenicah, kar je meni celo bolj všeč od 7 dcl steklenic. Na Vivinu sem mu dal oceno 3,5 od 5 možnih.

SamainaOinoEpoEnitpaezioeSecU.V.

Samena Doux

Naslednje vino, ki sem ga poskusil, je bilo Samena Doux. Enako grozdje muškat, ponujajo ga kot izjemno sladko vino, zato sem pričakoval nekaj podobnega našim sladkim vinom (močna aroma, zelo malo okusa, razvpiti traminec s črno nalepko). Nikakor pa nisem pričakoval vina podobnega Sauternesu (sladko belo Bordeaux vino). Kako me je Samena Doux prijetno presenetil! Tople medeno rumene barve, postreženo z dvema kockama ledu v kozarcu, aroma akacijevega medu, v okusu se prijetno mešajo kisline in mehke sladkobe, maslen občutek v ustih. Zelo prijetna izkušnja, vino v svoji osnovi ne more skriti istega izvora kot ga ima brat Samena Sec. Dvomim sicer, da se da v Sloveniji kje kupiti katero od obeh Samen, vam bom pa tukaj javil, če jih kje zasledim. Moja ocena Samena Doux na Vivinu je 4 od 5.

samaina-doux

Zaključek

Če poskušam komentirati uvodno izjavo o grških vinih, bi rekel, da imajo tudi oni tako kot mi svoja namizna domača vina dvomljive kakovosti in tudi svoj Cviček (Retsina). Imajo pa tudi precej res dobrih vin, kjer se kažejo dolgoletne izkušnje tako pri vinogradništvu kot tudi pri kletarjenju in marketingu. Samena je gotovo eno boljših grških vin, kar dokazuje tudi to, da Vatikan za svoja mašna vina uporablja ravno sladko vino Samena Doux.

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s