Prosecco ni sladko vino


Za začetek anekdota: pred časom sem ob ogledu neke angleške TV serije na hrvaškem programu opazil, da so Hrvati besedo “prosecco” iz angleščine prevedli v hrvaški “prošek“. Neverjetno, kakšno napako je naredil prevajalec! Gre tudi za čisto drug stila vina. Prosecco je italijansko sveže peneče vino, prošek pa je hrvaško desertno vino. Podobno, kot naši prevajalci besedo “champagne” pogosto napačno prevedejo v “penina”. Ulala, kakšna napaka. Champagne je po slovensko vendar šampanjec. Penina je pa ime za slovenska peneča vina. Preberite si Šampanjec ali penina, kako je prav?.

Zdaj pa o proseccu:

Prosecco pogosto napačno smatrajo kot sladko vino, vendar je to daleč od resnice. Pravzaprav je večina prosecca suhega, kar pomeni, da vsebuje zelo malo preostalega sladkorja. To priljubljeno peneče vino prihaja iz Italije, natančneje iz regij Veneto in Furlanije (Friuli Venezia Giulia), kjer ga pridelujejo iz sorte grozdja glera. Njegova svežina, sadnost in lahkotnost ga naredijo popolnega za vsak trenutek, od aperitiva do glavne jedi.

Suh prosecco je čudovit kot samostojna pijača, saj njegovi mehurčki in osvežujoče arome citrusov ter zelenega jabolka navdušujejo že ob prvem požirku. Nič ni bolj prijetno kot kozarec ohlajenega prosecca na sončno popoldne. Poleg tega se prosecco odlično poda k različnim jedem. Njegova kislost in mehurčki očistijo brbončice, kar ga naredi idealnega spremljevalca lahkih predjedi, kot so solate ali morski sadeži.

Čeprav je odličen kot aperitiv, prosecco z lahkoto spremlja tudi glavne jedi. Poskusite ga s piščancem v smetanovi omaki ali testeninami z lahkimi omakami – kombinacija je naravnost božanska. Prav tako se dobro ujema s sušijem ali azijsko hrano, kjer njegova svežina odlično dopolnjuje pikantne in slane okuse.

Za tiste, ki raje uživajo v mesu, prosecco brez težav spremlja lahke mesne jedi, kot so svinjski file ali perutnina. Tudi pri sirih ni izjema; z mehkejšimi, kremastimi siri tvori harmonijo okusov. Prosecco ni samo poživljajoč aperitiv ali sladek zaključek obroka – je vsestransko vino, ki se prilagaja vsakemu teku in priložnosti.

Torej, ko naslednjič izbirate vino, ne odpišite prosecca kot preveč sladkega. Odkrijte njegove raznolike možnosti in uživajte v njegovih osvežujočih, suhih okusih, ki dvignejo vsak obrok na višjo raven. Naročite Brut verzijo prosecca, najbolje DOCG.

Ali poznate kakšen koktajl, ki ima za osnovo prosecco?

Komentiraj