Vinska dežela Slovenija: kratek vodnik po Podravju, Posavju in Primorski


Slovenija, čeprav majhna, ima raznoliko podnebje in geografijo, ki omogočata pridelavo vin v treh edinstvenih vinorodnih deželah: Podravje, Posavje in Primorska. Vsaka od teh regij prideluje vina specifičnega značaja, s sortami, ki so ponos slovenskih vinogradnikov. V tem članku bom predstavil značilna vina vsake vinorodne dežele in priporočil nekaj značilnih vinskih sort ter vrhunskih pridelovalcev, ki jih lahko obiščete ali njihove proizvode poiščete na trgu.

Podravje

Podravje, na severovzhodu Slovenije, je največja in najbolj prepoznavna vinska dežela, znana po belih vinih. Podnebje je tukaj celinsko, kar omogoča pridelavo svežih, aromatičnih vin z izrazito kislino.

Renski rizling (aromatičen, svež z intenzivno cvetlično noto in mineralnimi toni)
Pridelovalci: Puklavec, Protner, Verus.

Šipon (lahkotno, sveže vino z aromami citrusov in jabolk.) Pridelovalci: Puklavec No. 7, Verus, Dveri Pax.

Traminec (izjemno aromatičen, s cvetličnimi in sadnimi notami, v Sloveniji večinoma polsladek ali polsuh), pridelovalci: Steyer, Puklavec, Radgonske Gorice.

Posavje

Posavje, vinorodna dežela na jugovzhodu Slovenije, je edina regija, ki proizvaja več rdečih vin kot belih. Rdeča vina iz Posavja so pogosto nekoliko lažja in sveža, kar je rezultat vpliva celinskega podnebja in gričevnate pokrajine.

Modra frankinja (srednje močno vino z notami temnega jagodičevja in začimb), pridelovalci: KZ Krško, Šuklje, Prus.

Cviček (lahkotno, osvežilno rdeče vino z nižjo vsebnostjo alkohola), pridelovalci: KZ Krško, Martinčič, Zajc.

Zeleni silvanec (sveže, nežno vino s pridihom travniških cvetlic in zelenega jabolka), pridelovalci: Frelih.

Primorska

Primorska, ki se nahaja ob meji z Italijo, je zaradi sredozemskega podnebja idealna za pridelavo polnih, zrelih vin. To je najbolj znana slovenska regija po rdečih vinih, predvsem iz Brd, Vipavske doline in Krasa.

Refošk (polno telo, bogat z okusi zrelih gozdnih sadežev in nežno pikantnostjo), pridelovalci: Vinakoper, Vina Santomas, Vinska klet Bordon.

Merlot (mehko, srednje do polno telo, z okusi sliv, črnega ribeza in začimb), pridelovalci:
Vina Sutor, Vina Krapež, KZ Brda in še obilo drugih pridelovalcev iz Vipavske doline in Brd.

Malvazija (aromatična, bogata z zeliščnimi in cvetličnimi notami), pridelovalci: Vinakoper, Vinska klet Zaro, Kmetija Butul.

Zaključek

Slovenija ponuja bogato vinsko paleto, ki se močno razlikuje glede na regijo. Raziskovanje teh sort je prava vinska avantura za ljubitelje vina, ki cenijo lokalne posebnosti in avtentičnost. Vsaka slovenska vinska dežela ima svoj edinstven značaj, ki ga pridelovalci skrbno ohranjajo in negujejo, kar lahko doživite skozi pokušino vin iz zgoraj naštetih kleti.

Komentiraj