Rdeče vino, ki ga lahko poleti pijete ohlajenega


Ko izbiramo vina za piknike ali poletne zabave, nas običajna modrost v vročih dnevih usmerja k belim in rosé vinom. Na vroč poletni dan mnogi med nami razumljivo posežejo po osvežilnih, ledeno hladnih pijačah za potešitev žeje, pivu in vodi, uživanje rdečega vina pa pogosto prestavijo na hladnejše mesece. Vendar pa izkušeni pivci vina vedo, da obstaja veliko vrst rdečega vina, ki ohlajeno zaživi. Ob porastu priljubljenosti rdečih vin z lažjim telesom to pomeni, da je zdaj pravi čas za ponovni razmislek o poletnem seznamu pijač.

Hlajenje rdečega vina običajno zmanjša vpliv alkohola in poudarek preusmeri na kislost, zaradi česar ima ohlajeno vino bolj svež okus. Za hlajenje so najprimernejša mlajša rdeča vina z nizko vsebnostjo taninov, kar je vredno upoštevati, preden na led postavite vinski Barolo ali Cabernet sauvignon. Beaujolais, regija južno od Burgundije, ki proizvaja sadna vina iz grozdja Gamay, je klasično rdeče vino za hlajenje. Poskusite tudi modri pinot, cabernet frank, modro frankinjo in lažjo Garnacho iz Španije. Tudi v Italiji je na voljo veliko primernih rdečih vin. Rdeča vina z lažjim telesom in nežnim okusom se najbolje ujemajo s podobno nežno hrano – solatami, lahkim mesom ali močnejšimi morskimi sadeži, kot je tuna.

Glede idealnih temperatur hlajenja velja, da čim lažje je vino, tem bolj ga lahko ohladite. Skoraj vsem rdečim vinom koristi, če jih malo ohladite, najlažja rdeča vina pa je najbolje postreči po nekaj urah v hladilniku. Ne skrbite za točno določene temperature – če je vino prehladno, se bo v kozarcu precej hitro segrelo. Če ni dovolj hladno, steklenico vrnite v hladilnik, medtem ko pijete prvi kozarec.  

Komentiraj