Kaj je šampanjec, kaj je penina in kaj je peneče vino? Izrazi imajo točno določen pomen, vendar se zelo pogosto uporabljajo napačno. Kaj je prav in kaj pomeni vsak od teh izrazov?
Peneče vino
Izraz peneče vino je splošen izraz za vsa vina, ki imajo v sebi mehurčke CO2. Ti mehurčki nastanejo na različne načine, vsekakor pa gre za splošni izraz, ki ga lahko uporabimo za vsa vina z mehurčki, ne glede na poreklo ali za način proizvodnje. Torej: peneče se vino = slovenska penina, italijanski prosseco, nemški sekt, španska cava, hrvaški pjenušač in tudi šampanjec, biser vino in pet-nat. Vse to so peneča vina.
Šampanjec
Izraz šampanjec (champagne) opisuje peneča se vina, ki so pripravljena v francoski pokrajini Šampanji po točno določenih pravilih. Tega izraza ne smemo uporabljati za druga vina. Če rečemo “šampanjec”, to pomeni, da imamo pred sabo zelo kvalitetno peneče vino, ki je bilo pripravljeno po točno določenem postopku v regiji Šampanja. Nobenemu drugemu penečemu vinu ne smemo reči šampanjec, niti šampanjček ne! Šampanjec = peneče se vino iz Šampanje!
Penina
Izraz penina naj bi se uporabljal za peneča vina, ki so pripravljena v Sloveniji, ne glede na lokacijo in postopek pridelave. Ta izraz sicer ni tako zaščiten in določen, kot je šampanjec, pa vendar ga poskušajmo uporabljati samo za slovenska peneča vina. Torej: penina = slovensko peneče se vino!

One thought on “Šampanjec ali penina, kako je prav?”