foto by Tomaž Sršen, Dolcevita

Kozlović, Hrvaška Istra


Naj najprej za začetek povem, da vinarne Kozlović do danes še nisem obiskal. Vem… To bi se spodobilo in vam vsem bralcem obljubim, da bom to kmalu naredil, tokrat pa se posvetimo vinom vinarne Kozlović s hrvaške Istre.

Če veste, da je vinarna Kozlović v Istri, boste takoj pomislili na malvazíjo, ki je belo vino tipično za Istro in so jo Istrani zadnja leta pripeljeli za stopničko ali dve višje od tistega, kar smo nekoč pri njih pili. Več o Istri sicer tule.

Vinarna Kozlović ima dolgo tradicijo, sedanji gospodar Gianfranco Kozlović pa jo je naredil res znano, tudi v Sloveniji. Njegova standardna malvazíja slovi kot odlično vino, in to zelo zasluženo. Več o lokaciji vinarne, vinih in degustacijah boste našli tule.

Preden pogledamo vina vinarne Kozlović, z vami delim kratko sporočilo mojega prijatelja, po njegovem obisku vinarne Kozlović:

Vceraj bili na degustaciji pri Kozlovicu. Degustirali: nek brezvezen oranzen pjenusac, Malvazija JRE, Malvazija Selekcija, Muskat suhi, Svinjon, Teran, Violetta Rose, Maditeran (desertno vino, kombinacija Terana in medu). Malvazija Selekcija absolutno zmaga, Teran je tudi ok, ostalo pa precejsnje razocaranje.

Malvazíja

Malvazíja je zaščitni znak hiše Kozlović, ki je tudi med pivci najbolj znano njihovo vino. Nežna na nosu, v ustih sveža, sadna in mineralna (raste na flišu), kot malvazija mora biti. Spodoben, eleganten in harmoničen spremljevalec lahkih jedi, poleti ali pozimi. Doma morate imeti vedno vsaj eno steklenico tega vina!

Cena okrog 15 EUR za steklenico.

Malvazíja JRE

2 dni macerirana malvazíja, fermentirana v hrastovih sodih in dokončana v inox sodih. Gre torej za vino, ki ni sveže, temveč je bilo narejeno kot gastronomsko vino posebej za JRE restavracije in ga lahko dobite le v JRE restavracijah in pri Kozloviću doma. Dobro bo prenesla staranje tudi do 10 let. Kaj so to oranžna vina si lahko preberete tule.

Malvazíja Selekcija

Sicer zelo podobna standardni malvaziji, torej sveža, sadna in mineralna, vendar še posebej natančno obdelana s ciljem, da prikaže lastnosti vsakega posameznega letnika. Navadno ima več breskev na nosu, morda celo ananas.

Cena okrog 25 EUR za steklenico.

Muškat suhi

Grozdje muškat ima tipičen sadni vonj, ki se ga lepo začuti tudi v tem vinu. Je pa Kozlovićev Muškat suho vino, kar zna zmesti slovenske pivce, ki vonj po muškatu povezujejo s sladkim štajerskim muškatom. Poleg vonja po muškatu v tem vinu zaznamo tudi citruse, ki vino lepo povežejo v celoto. Sveže vino srednjega telesa, na voljo samo v vinarni Kozlović.

Teran

Rdeče vino iz grozdja teran o katerem ne bom izgubljal preveč besed, saj me istrska rdeča vina še niso navdušila, kot tudi tale Kozlović Teran ne.

Maditeran

S temle vinom Maditeran Kozlović imam pa en velik formalni problem. Gre namreč za pijačo (!) iz vina teran z dodatkom medu. Sprašujem se, če se tej pijači zaradi dodatka medu sploh lahko reče vino. Vino sme biti pridelano samo iz grozdnega soka z nekaj strogo nadzorovanimi dodatki, med katerimi med ni dovoljen. Vsaj po slovenskih pravilnikih ne. Lahko pa mu rečemo aromatizirana pijača iz vina in medu, ki bi znala dobro iti k čokoladi.

Poleg vin pri Kozloviću pripravljajo tudi olivno olje, vendar o tem tule ne bomo preveč pisali.

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s