St. Emilion

Najdražja vina na svetu


Pogosto me vprašajo, katera so najboljša vina na svetu. Pravi odgovor na to vprašanje ne more biti kratek, saj je vin ogromno, enako veliko je okusov in ocenjevalcev. Če pa upoštevamo, da je cena dober pokazatelj kakovosti vina, lahko vprašanje iz naslova spremenimo v “Katera so najdražja vina na svetu?“. Na to vprašanje pa se že da odgovoriti precej natančneje in odgovor tudi utemeljiti z dejanskimi podatki.

Na uvodni fotografiji vidite lahko cenik pred eno od vinskih trgovin v vasi Saint-Émilion v Bordeauxu, kjer so posebej izpostavili dve trenutno najbolj zaželeni in razpiti vini: Petrus in Mouton. Steklenica Petrusa dosega ceno nekaj tisoč evrov. Foto by Andrej Planina

Katera so torej najdražja vina na svetu?

Pomagal si bom s podatki, ki so bili objavljeni v 111. izdaji revije Dolcevita in s še nekaj drugimi zanesljivimi viri. Navajam cene, ki so jih dosegle posamezne steklenice vina.  Večinona gre za stare letnike in za kupce, ki so te steklenice kupili iz prestižnih vzgibov. Te cene torej ne kažejo na kvaliteto posameznega vina. Spisek najdražjih svetovnih vin je torej takle:

10. Chateu d’Yquem, letnik 1811, 117.000 USD, sladko belo vino Sauternes iz Bordoja, Francija. Tudi trenutni letniki tega vina dosegajo izredno visoke cene.

9. Romanee Conti, 1945, 123.900 USD, modri pinot, Burgundija, Francija. Vino je prišlo iz prvega letnika po vojni in hkrati tik preden je trtna uš uničila vse trte tega vinograda.

8. Chateau Lafite, 1787, 156.000 USD, rdeče vino, Bordeaux. To steklenico vina je že v 18. stoletju v Parizu kupil Thomas Jefferson, ki je kasneje postal predsednik ZDA. Steklenica je bila nato vrsto let pozabljena v neki kleti v Franciji. Zanimivo je brati, da se je nedolgo nazaj zaradi nepravilnega hranjenja posušil plutovinast zamašek in padel v steklenico, ki je zato postala popolnoma brezvredna.

7. Penfold’s, Ampule, 2004, 168.000 USD, Cabernet Sauvignon, Avstralija. Tu gre za vino, ki je zapakirano zelo ekskluzivno, v posebno stekleno embalažo in brez zamaška. Če želite steklenico odpreti, je potrebno odlomiti steklo na enem koncu.

6. Chateau Margaux, 1787, 225.000 USD, rdeče vino, Bordeaux, Francija. Zanimivost te steklenice je v tem, da jo je natakar pomotoma prevrnil in se je razbila. Njen lastnik, ki je zanjo plačal 225.000 dolarjev, ne bo nikoli vedel, kakšno je bilo vino. Strošek pa je poravnala zavarovalnica. Glej tudi moj opis Bordeaux regije s fotografijami kleti Margaux.

5. Chateau Lafite, 1869, 230.000 USD, rdeče vino, Bordeaux, Francija. Na dražbi v Hong Kongu so za steklenico tega vina pričakovali 8.000 USD, neznani azijski kupec pa je nato kupil vse tri steklenice z dražbe in sicer je za vsako plačal 230.000 dolarjev. V Aziji je ta vinska klet izjemno cenjena. Pravijo da tudi zato, ker jo je Kitajcem enostavneje izgovoriti, kot pa imena drugin enakovrednih kleti.

4. Heidseck, 1907, 275.000 USD, šampanjec. Ta steklenica vina je bila namenjena zadnjemu ruskemu cesarju Nikolaju II., vendar se je ladja s pošiljko leta 1916 potopila in je bila izgubljena, dokler je leta 1977 niso odkrili in na razbitini našli 2.000 steklenic tega vina. Steklenice so bile ves ta čas v skoraj ledeni vodi in v temi. Vino v njih je bilo po vseh teh letih še vedno v redu.

3. Cheval Blanc, 1947, 304.375 USD. Rdeče vino, Bordeaux, Francija. Pravijo, da je to vino eno najboljših vin iz Bordeauxa, klet Cheval Blanc iz Saint-Émiliona je še vedno v samem vrhu svetovnih vin.

2. Chateau Mouton-Rothschild, 1945, 310.700 USD, Bordeaux, Francija. Na nalepki tega vina je natisnjena tudi velika črka V, ki predstavlja zmago zaveznikov v drugi svetovni vojni v letu 1945, ko je bila na levem bregu v kraju Pauillac trgatev grozdja za to vino. Družina Mouton-Rothschild je ena najbolj bogatih družin na svetu, kar se lahko reče tudi za njihova vina. To ceno je sicer dosegla steklenica tipa Jeroboam, ki drži za 6 navadnih steklenic vina.

1. Screaming Eagle Cabernet Sauvignon, 1992, 500.000 USD, Kalifornija, ZDA. Presenetljivo najdražje vino ne prihaja niti iz starega letnika niti iz Francije, temveč iz novega sveta. Američani pač očitno znajo dobro prodati svoje izdelke. To ceno je doseglo na dobrodelni dražbi in morda kupcu niti ni bilo toliko do samega vina, kot morda bolj do dobrodelnih namenov. Kljub temu je najdražja steklenica vina dosegla ceno 0,5 milijona ameriških dolarjev!

Preberite tudi opis regije Bordeaux

DSC_8899
fotografija: Andrej Planina

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s